tiistai 31. heinäkuuta 2007

Väinö Tannerit

Kirjoitin arvostelun Maria Lähteenmäen Terra Ultima. Matka Lapin historiaan -oppikirjasta Yhteiskuntapolitiikka -lehteen. Arvio julkaistiin numerossa 3/2007. Lehden lukija löysi kirjoituksestani virheen: Väinö Tannereita onkin kaksi, valtiomies Väinö Tanner (1881-1966) ja maantieteen professori Väinö Tanner (1881-1948). Tässä vaiheessa ei lohduta yhtään Marjut Anttosen toteamus, että "sama nimi ja jopa sama syntymävuosi on aiheuttanut lukemattomia sekaannuksia".

Kriitikon velvollisuuksiin kuuluu tarkastaa ja tarkastaa. Nyt se jäi puolitiehen. En osaa sanoa, onko Lähteenmäki ollut kirjaa kirjoittaessaan tietoinen kahden eri Väinö Tannerin olemassaolosta. Joka tapauksessa kun kerrotaan Väinö Tannerista, joka on ollut Tarton rauhan neuvottelukunnan valtuuskunnassa, lukijalle tulee mieleen poliitikko Väinö Tanner. Hyvässä oppikirjassa ei kerrota samassa luvussa kahdesta eri Väinö Tannerista tekemättä selkeästi eroa, että puhutaan kahdesta eri Väinö Tannerista.

Mutta moka on minun.

Valtiomies Väinö Tannerkin vaikutti Lapissa. Valmistuttuaan liikemiesopistosta 1900 hän sai töitä Torniosta F. O. U. Nordbergin tukku– ja vähittäiskauppaliikkeestä konttoristina. Lisäksi Tanner toimi paikallisen lehden aputoimittajana. Tämä Tanner ei kuitenkaan pohjoisessa viihtynyt. Jo 1901 hän irtisanoi vuoden työsopimuksensa kesken irti ja palasi etelään.

Yhteiskuntapolitiikka 3/2007. Sisällysluettelo
Marjut Anttinen: Kolttatutkimusta suomennettuna. Agricolan kirja-arviot 21.1.2002
Väinö Tannerin tarina. Väinö Tannerin säätiö

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset