perjantai 9. marraskuuta 2007

Yhteisön rakentuminen


Yle Teemalla esitetään uusintana sarjaa Matkaoppaana arkkitehti. Sarjassa on kuljettu ympäri maailmaa eri kaupungeissa kuuluisien arkkitehtien johdatellessa kunkin paikan syvimpään olemukseen. Ja ohjelman lopuksi tutustuttu tuon arkkitehdin kaupunkiin suunnittelemaan monumentaalirakennelmaan/rakennukseen.

Sarjan esittelemät kaupungit avautuvat katsojalle aivan uusin silmin. Suosikkikohtaukseni ohjelmasarjassa on, kun Christian de Portzamparc haltioituneena esittelee Rio de Janeiron Rocinha -favelan (eli slummin). Rocinha alkoi rakentua 50 vuotta sitten mereen jyrkästi viettäville rinteille kaupungin läheisyyteen. Koska alueelle oli hankalat kulkuyhteydet, se ei kiinnostanut rikkaita, tai edes keskituloisia ja sen myötä ei kunnallishallintoakaan. Vähäosaisempi väki rakensi sinne omat tilansa ilman asiantuntijoiden ohjausta.

"Arkkitehtuuria ilman arkkitehtia", Christian de Portzamparc haltioituneena toteaa ja kuvaa interiöörejä kamerallaan. De Portzamparcille Rocinha on kuin uusi antiikin kaupunki, sellainen valkoiseksi kalkittu italialainen pikkukaupunki, joita Alvar Aaltokin ihaili. Mutta ilman valkoista kalkkia.

Rocinha on kehittynyt asukkaiden välisissä konflikteissa ja kompromisseissa. Välillä talo katkaisee kapean kulkuväylän, mutta tie jatkuu portaita pitkin toiseen kerrokseen. Kapeilla kujilla ei autoilla pröystäillä.

Alueen kulkuyhteydet ovat viime vuosina parantuneet vuoren läpi tehdyn tunnelin ansiosta. Sillä voi olla suuri merkitys Rocinhan tulevalle väestönkehitykselle. Ne, jotka synnyttäneet ja muokanneet muille kelpaamattomasta rinteestä luonnollisen arkkitehtoonisen kauneuden, saattavat joutua siitä luopumaan.

Christian de Portzamparc kertoo myös, että Riossa parempi väki rakennuttaa ja muuttaa niin sanottuihin kondominiumeihin. Siis suljettuihin yksityiskortteleihin, jotka ovat aidattuja ja vartioituja.

Niistä puhuessaan de Portzamparc ei ole haltioissaan. Pikemminkin tarkasti sanansa valitseva.

***

Katselin netistä minne ja mitä de Portzamparc on suunnitellut. Yksi rakenteilla olevista hankkeista on Hergén museo Louvain-la-Neuveen. Työt on aloitettu tänä vuonna ja rakennuksen pitäisi olla valmis 2009.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset