keskiviikko 2. tammikuuta 2008

Missä raha luuraa?


Lappeenrantalainen postimies, evp Tomi Kalatiira on koonnut Meidän pankki -sivustolleen suomalaisten osuuspankkien kuvia. Kuvan Iisalmen Osuuspankki, jonka pankkiautomaatista olen viimeksi rahaa nostanut, on myös Kalatiiran sivuilta.

Kalatiira esittelee sivuaan seuraavasti: "Osuuspankki on "meidän pankki" ja tärkeä osa suomalaista elämäntapaa, kulttuuria sekä elinkeinoelämää. Olen valokuvannut maamme osuuspankkien habitusta digitaalikameroitse ja tallentanut sitä nettiin nyky- ja jälkipolvien katseltavaksi. Toivon, että nautit monimuotoisesta osuuspankkiarkkitehtuurista yhtä paljon kuin minä."

Osuuspankkien rakennusten olemuksista jää outo olo. Kuvien perusteella ei tuntuisi olevan mitään erityistä osuuspankkiarkkitehtuuria, ainakaan siinämielessä kuin S-osuuskaupoille Erkki Huttusen (1901-1956) kynästä on syntynyt.

Osuuspankit ovat sellaisia arkisia ja joukkoon sulautuvia.

Ja osuuskaupatkin ovat kiivaasti parina viime vuosikymmenenä pyrkineet eroon Huttusen luomasta, SOK:n palveluksestahan hän erosi vuonna 1941. Yhteishyvässä 1990-luvulla kiinteistöpäällikkö kertoikin Huttusen rakennusten suojelusta otetun opiksi ja jatkossa rakentamisen olevan sellaista, ettei suojeluarvoja tulevaisuudessa syntyisi. Ilmankos Prismat ja S-Marketit ovatkin perin hallimaisia.

Mutta turhaan on ajateltu tulevaisuudessa ei-suojeltavia rakennuksia tehtävän. Rakennelmia suojellaan niiden historiallisen merkittävyyden mukaan. S-ryhmän kiinteistöosastolla voitte jo alkaa totuttautua ajatukseen, että Jyväskylän Seppälänkankaan Prisman rakennus tullaan suojelemaan. Se taisi ensimmäinen laatuaan olla. Ei arkkitehtoonisin, vaan historiallisin perustein.

Analogiana kehoittaisin pohtimaan viljasiiloja, joiden ulkovaippaan ei saa puhkaista ikkunoita ja hehtaarihalleja, joiden sisätiloihin ei saa kiinteitä seiniä rakentaa.

Onpahan aina nykyisin valtionhallinnossakin suosituksi tullut yleiskäyttöisyys. Televisiossa kerrottiin, että uudet vankilatkin tulisi rakentaa tiloiltaan yleiskäyttöisiksi. Jos vaikka vangitsemisen tarve joskus Suomesta loppuisi? Seppälänkankaan kaltaisen puolen hehtaarin väliseinättömän hallinhan voi muuttaa vaikka mihin tahansa käyttöön -- vaikka vankilaksi?

Kalatiiran kuvassa Iisalmen Osuuspankin viereinen rakennus on taannoinen Helsingin Osake-Pankki. Rakennusta ei ole suunniteltu yleiskäyttöiseksi, vaan pankkikonttoriksi. HOPin, KOPin ja SYPin kuoppaamisten jälkeenkin sille on löytynyt uutta käyttöä.

Mutta on osuuspankkien sulautuvuudessa jotain kiehtovaakin.

Tomi Kalatiira: Meidän pankki

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset