maanantai 28. tammikuuta 2008

Oy Moomin Characters Ab


Ranskassa Angoulêmen sarjakuvafestivaaleilla Muumit palkittiin, tai oikeastaan Le Petit Lézard -kustantamo, joka on ranskan kieliselle yleisölle tuonut ihastuttavat Muumi -sarjakuvat jälleen saataville. Essentiel patrimoine -sarjassa oli ehdokkaina Franquinia ja Crumbia, mutta voiton vei Jansson. Muumi -sarjakuvat ovat viimeistään nyt kiistaton osa maailman klassisia sarjakuvia.

Suomalaisista vaihtoehtosarjakuvan palkinnon saajaksi oli ehdokkaana Kaisa Leka, aikaisempina vuosina tässä sarjassa Suomeen on voitto tullut parikin kertaa.

Ranskassa festivaalien suurimpana antina on pidetty Kiinan markkinoiden avautumista sarjakuville, ja kiinalaisen sarjakuvan pyrkyä Euroopan markkinoille. Toisin kuin Japanissa, Kiinassa ei ole pitkää sarjakuvien tekemisen traditiota, mutta puolueen kannustettua ihmisiä uuden taidemuodon pariin, taitavia tekijöitä on löytynyt.

Ranskankielisen (l. belgialaisranskalaisen) sarjakuvan markkinoiden päänavaajana Kiinassa on tietenkin ollut Tintti. Neljässä vuodessa Tinttejä maassa on myyty kolmisen miljoonaa kappaletta.


Joitakin vuosia sitten Suomen Pankki arvioi suomalaista yrityskenttää ja suurimmaksi puutteeksi havaitsi käyttöoikeuksia myyvien ja tekijänoikeuksia välittävien firmojen vähyyden. Sellaisten kuin Oy Moomin Characters Ab.

Jotta tämänkaltaisia yrityksiä syntyisi, olisi tietysti ensin tuettava taiteilijoita. Ei niitä myytäviä käyttöoikeuksia muuten synny.

***

Mari Ahokoivun kuvia Angoulêmesta. Ihastuttavasta, vanhasta kaupungista löytyy sarjakuva-aiheisia seinämaalauksia ja Hergén patsas.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset