keskiviikko 27. helmikuuta 2008

Tila olen minä


Jörn Donner on kirjoittanut kaikenmoista. Yksi hänen teoksistaan on Olotiloja (Otava 1993), jossa Donner esittelee ja kertoo paikoista joissa on asunut, lyhyemmän tai pidemmän aikaa. Teoksessa kiehtoo hänen Helsingin Pohjoisrannan kodistaan syntymävuonna 1933 ja 63 vuotta myöhemmin 1986 otetut kuvat. Kirjastohuoneen hyllyt ovat ehkä vaihtuneet, mutta tila ja tunnelma vaikuttaa samalta. Kirjailijan työhuoneelta.

Näkyy Donnerin kirjaa luetun paikallishistoriallisestikin, ainakin Hyvinkään kaupunginkirjastossa. Hyvinkään Ahdenkalliolla teini-ikäisellä Donnerilla oli käytössään ullakkohuone, ja kuinkas muutenkaan, ullakolla oli myös kirjasto. "Pääasiassa helppohintaista kirjallisuutta", toteaa Donner.

Oikea kirjastohan oli Pohjoisrannassa, oletan.

Olotiloja väistämättä johdattaa miettimään omia asuinpaikkojaan. Synnyinpaikkarakennustani ei enää ole, syntymäkoti kuitenkin, vaikka näinä hometalojen aikoina siitäkään ei voi olla varma. Kotkankallionkadun huoneistoissa ei tosin enää asu ketään, huoneistot on muutettu toimistoiksi. Osoitteen perusteella noissa varhaislapsuuden huoneissa näytettäisi nykyään toimitettavan erilaisia yritysjulkaisuja ja -internetsivuja.

Eipä meillä suurta kirjastoa ollutkaan, jonkinlainen kuitenkin, enempi nimekkeitä kuin useimmilla luokkatovereilla. Tärkein oli maalle ullakkohuoneeseen kokoamani sarjakuva- ja skifipokkarikokoelma. Siellä se edelleen pääosin on.

Nykyiseen kotiin Valtatielle pitäisi hankkia lisää kirjahyllyjä.

Pitäisi pystyä Donnerin tavoin toteamaan 'tila olen minä'.

Ehkä pystyn siihen parin, kolmen vuosikymmenen päästä Kotkankallionkadun kodissani.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset