torstai 17. huhtikuuta 2008

Ginevra, Guinevere, Gwendolin


[Tämä kirjoitus ei käsittele sveitsiläistä Geneven kaupunkia, vaikka sen nimi italiaksi onkin Ginevra]

Harry Potter -universumin hallinnasta käräjöidään. Kenellä on oikeus kirjoittaa Ginevra "Ginny" Weasleystä, kenellä on oikeus käsitellä kulttuuri-ilmiöitä? Jotenkin tuntuu, että Rowling joutunut elokuvajuristien ohjaamaksi.

Maailmalla ovat joltisenkin suosittuja niin sanotut Companion -kirjat, joissa selvitetään suosikkikirjan tai -kirjailijan tuotantoa analysoimalla juonenkäänteitä, henkilöhahmoja, tapahtumapaikkoja ja kirjailijan elämän mahdollista vaikutusta niihin. Unohtamatta vallitsevaa aikakautta ja yhteiskuntaa.

Suomessa companionit ovat olleet harvinaisia. Vasta Da Vinci -koodi ja Harry Potter rantauttivat ne, meiltäkin kirjahyllystä löytyy George Beahmin Harry Potter Kumppani (readme.fi, 2006).

Näiden jälkeen on tullut myös Michael Farrin Tintti: Tarinoiden todelliset taustat (Otava 2007).

Maailmalla on jo pitkä traditio rakentaa uusia kirjallisia teoksia aikaisemmin ilmestyneiden teosten pohjalta. Ja Suomen tekijänoikeuslakikin sen tunnistaa. On sallittua.

Viime viikolla meille hankittiin Harry Potter ja Feeniksin kilta -tietokonepeli. Perheen nuori kohderyhmä ihmetteli, että "onko ankeuttaja ja Kalkaroskin tuotemerkkejä?"

Tuotemerkeille on omat lakinsa, ja siksi onkin vaikea sanoa miten oikeudessa lopulta käy.

Tuotemerkit eroavat tekijänoikeuksista siinä, että ne eivät vanhene. Tekijänoikeudet vapautuvat, kun tekijän kuolemasta on kulunut 70 vuotta. Tuotemerkki ei.

Ajateltakoon, että eräs Monmouthilainen Geoffrey olisi rekisteröinyt tavaramerkeiksi kaikki Historia regum Britanniae (1137) teokseensa kirjaamat hahmot. Sellainen oli muun muassa Guinevere (latinaksi Gwendolin). Myöhempiä muunnoksia kuningas Arthurin vaimosta ja Sir Lancelotin rakastetusta ovat esimerkiksi Ginevra ja Ginny.

Ginevra Molly Weasleyn hahmo Harry Potter -saagaan olisi saattanut jäädä syntymättä, jos Geoffreyn jälkipolvet tarkasti valvoisivat esi-isänsä luoman hahmon oikeuksia.

Se olisi harmi Harry Potter -universumin kannalta.

***

On tässä omakin lehmä ojassa. On Tintti, Haddock ja kumppanit myös tuotemerkkejä, kuten Asterixkin.

Eli tilatkaa vielä kun on sallittua:

* Turskatti! Kapteeni Haddockin haukkumat
* Quid? Asterix-latinan alkeita
* Pablo, Tuhatkauno, Ludwig XIV ja muita Tintin sivuhahmoja

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset