perjantai 16. toukokuuta 2008

Demiurgin muuraama liesi


Tänään alkavat Oulussa Yöttömän yön kirjamessut, huomisen myös jatkuvat. Kävin avustamassa huutomerkkiläisiä tavaroiden kuskaamisessa ja kantamisessa, samalla näin vilahduksen rakenteilla olleista osastoista. Hyvältä näytti. Kirjallista tuotantoaan on tulossa esittelemään muun muassa Paavo Lipponen, Sofi Oksanen, Anna Kortelainen ja Hannu Mäkelä muutamia pitkänmatkalaisia mainitakseni. Paikallisista löytyy Joni Skiftesvik, Ville Ranta, Hanna Hauru, Jii Roikonen, taas vain muutamia mainitakseni.

Tarkempi ohjelma tuolla.

Erikseen mainostettakoon Paavo J. Heinosen Matkalaukkurunoutta -esitystä, joka on tänään 15.15 Teuvo-lavalla (C).

Huutomerkin osastolla on joitakin kirjojani myynnissä, käykää katsomassa, jos paikalle satutte.

Iltasella olin Pohjois-Suomen Safan ja Oulun yliopiston järjestämässä Pecha Kucha -illassa. Oikein mainosjulisteeseen oli nimi painettu (kuva).

Pecha Kucha on japanilaisten arkkitehtien kehittämä esitelmöintitapa, jossa puhujalla on mahdollisuus esittää 20 kuvaa ja puhua kustakin 20 sekunnin ajan. Yhteensä siis 6 minuuttia 40 sekuntia.

Puhuin aiheenani 'filosofian historia'.

Innoituksen esitelmöinnille antoi taannoin Jyväskylässä käymäni Seppo Sillmanin filosofian historian kurssi, jolla pääsimme juuri ja juuri Platoniin. Esisokraatikoista puhuin minäkin, minolaisten raunioista kasvavan klassisen kreikkalaisuuden ihmetyksen kohteena, sivuten Diogenes Apollonialaisen herne-teoreemia (aikalaisvastaanotosta kertoo esimerkiksi Aristofaneen Pilvet -komedia) ja pythagoralaisten papu-antipatioita.

Ja kun yleisö oli pääasiassa arkkitehtejä ja alan ylioppilaita, niin piti tietenkin kertoa pythagoralaisten mielestä mittasuhteiltaan täydellisimmästä rakennelmasta: kuution muotoisesta liedestä, jonka ammattitaitoinen rakennusmestari (demiurgi) muurasi maailmankaikkeuden alussa.

Siihen sytytetty tuli oli maailman alku.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset