torstai 4. syyskuuta 2008

Google Chromen käyttöehdot


Uutta selainta en ole vielä testannut, hitaaksi olen iän myötä uutuuksien ja ohjelmapäivitysten asentamisessa tullut. Karvalakkiselain K-Meleoniin olen edelleen tyytyväinen varsinkin 1.5 päivityksen myötä ja asiaintilan näin ollen ei ole kiirettä.

Pääasiassa positiivista palautetta uutuus on saanut. Tietokone.fi kertoo selaimen murskaavan nopeusennätyksiä (K-Meleonia ei valitettavasti vertailuissa mukana ollut) ja blogostaniassakin ollaan haltioissaan.

Digitoday on kuitenkin ilon pilaaja. "Googlen selain vie oikeutesi" otsikoi lehti ja siteeraa käyttöehtojen kohtaa 11.

Tarkemmassa luvussa juttu paljastuu samanlaiseksi pelotteluksi kuin keväinen blogilista.fi:n käyttöehdoilla jeesustelu. Lakiteksti ei avaudu.

Ajateltakoon vaikka tuomionlukua suomalaisissa tuomioistuimissa. Rötöstelleelle kerrotaan ensin kuinka monta vuotta ja kuukautta kakkua on tulossa:

Lähettämällä, julkaisemalla tai esittämällä sisältöä käyttäjä myöntää Googlelle pysyvän, peruuttamattoman, maailmanlaajuisen, tekijänpalkkioista vapautetun ja ei-yksinomaisen oikeuden jäljentää, mukauttaa, muokata, kääntää, julkaista, suorittaa julkisesti, esittää julkisesti ja jakaa käyttäjän Palveluissa tai niiden kautta lähettämää, julkaisemaa tai esittämää Sisältöä.


Sen jälkeen tuomari kertoo, että tuomio suoritetaan ehdollisena:

Käyttöoikeuden ainoana tarkoituksena on antaa Googlelle mahdollisuus näyttää, jakaa ja mainostaa Palveluita.


Käytännössä siis annetaan lupa siihen, mitä Google jo nykyisin tekee. Että hakutulosten yhteydessä näytetään pätkä sivun tekstiä ja kirjoitukset voi välimuistista kaivaa esille jos ne eivät muutoin ole saatavilla.

Aina on tietysti hyvä olla valppaana ja nostattaa keskustelua siitä mitä pykäläkielen taakse oikeasti kätkeytyy. Kaiken rehellisyyden nimissä: en ole näiden kielten asiantuntija, mutta näin asia mielestäni näyttäytyy.

Blogilista.fi muutti käyttösääntöjään ymmärrettävämpään kieleen käyttäjien reagoitua. Toivottavasti saman konsernin Digitoday tekee jatkojutun, miten Chromen käyttösääntöjen käännöskojemainen kieli pitäisi ymmärtää.

Käyttäjä säilyttää Palveluiden kautta tai Palveluihin lähetetyn, julkaistun tai esitetyn Sisällön tekijänoikeudet ja muut käyttäjän omistamat oikeudet.



Lisäys 11:06

Minnan nettikolossa huomataan, että samat ehdot on muissakin Googlen tarjoamissa palveluissa ja että kannattaa lukea myös käyttöehtojen kohta 9.4 "Google ymmärtää ja hyväksyy, että sillä ei näiden Ehtojen mukaisesti ole mitään oikeuksia tai etuja"...

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset