sunnuntai 28. joulukuuta 2008

Haaremin talo




Kuopion ydinkeskustassa Kuninkaan- ja Tulliportinkatujen risteyksessä sijaitsee kansallisromanttinen Jussi ja Toivo Paatelan suunnittelema As. Oy. Puolikuu (1927). Yhtiön nimen alkuperä on kuvien perusteella varmaan selvä.

Mutta savolainen mielenlaatu ei ota vastaan valmiina tarjottua. Mitäpä puolikuusta muuta tulisikaan mieleen kuin haaremi.

Niinpä Haaremin talona rakennus on tunnettu jo 1920-luvulta lähtien. Talo kuuluu kulttuuriympäristön kannalta vaalimisen arvoisiin kohteisiin.

Liekö nimen syntyyn vaikuttanut myös talon hissittömyys. Se taloon lisättiin vasta myöhemmässä vaiheessa. Muuttomiehille ylimmät kerrokset olivat tuon ajan Kuopiossa varmaan yhtä vaikeapääsyisiä kuin haaremit.





4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä herra, on ilmeistä, että kyseinen rakennus edustaa historismia tai pohjoismaista klassismia, eikä suinkaan kansallisromantiikkaa. Sen ornamentiikka, massoittelu ja funktionalismia enteilevät ryhmittelyt, samoin kuin rakennusajankohta puolustavat tällaista arviota.

- Arkkitehtuurin harrastaja

Reijo Valta kirjoitti...

Kommentoija on oikeassa.

Kun kirjoittaa päivittäistä blogia, niin moninkertaistaa mahdollisuutensa mokata. Onneksi on sivistyneitä lukijoita.

Silva Tedre kirjoitti...

Löysin tämän vanhan jutun juuri. Kirjoitan koneelle äitini Kirstin lapsuusmuistoja. Asuivat tuossa talossa 1930-luvun alussa. Oli kakkosasuntoÄiti kirjoittaa "Haaremin talosta". Hauska nähdä rakennus ja tietää, mistä "savolaistettu" nimi on peräisin. Savolaista etymologiaa.
Kiitos.

Reijo Valta kirjoitti...

Mukava kuulla, että hakukoneet vielä noteeraavat.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset