maanantai 9. maaliskuuta 2009

Halpa ja säänkestävä paperitalo


Tekniikka & talous kertoi eilen, että kukaan ei ole niin viisas kuin insinööri, paitsi diplomi-insinööri. Saksalainen DI Gerd Niemöller on kehittänyt (jäte)paperista, kartongista ja hartsista uuden rakennuslevyn. Kennomaisen rakenteen ansiosta levy on kevyttä, hyvin lämpöä eristävää ja edullistakin.

Arkkitehti ja Weimarin Bauhaus-yliopiston professori Dirk Donath on suunnitellut levystä 36 neliön suuruisen talon, joka kootaan kahdesta osasta. Talo on suunniteltu erityisesti katastrofialueiden tilapäisasumista varten, kaikkiaan talo painaa vain 800 kiloa ja on siten helppo siirtää ja koota.

Aikaisempiin hätämajoitusrakenteisiin verrattuna Universal World Houseksi nimetty talo on halpa, vain neljäntuhannen euron hintainen. Lisäksi Universal World House voi hätätilan jälkeen palvella normaalina asumuksena, sen rakenteelliseksi käyttöiäksi on arvioitu viitisenkymmentä vuotta.

Donath on suunnitellut valmiiksi erilaisia variaatioita, jotta sijaa tarvitsevia ihmisiä voidaan majoittaa rakennuksiin tarpeen mukaan.

Uutisten mukaan ensimmäinen 2400 talon erä on jo matkalla Nigeriaan.

Uusi levy tuo mieleen vajaat sata vuotta sitten keksityn kuitulevyn. Sekin oli jätemateriaaleista tehtyä, kevyttä ja helppoa muokata. Karhulasta vietiin 1930-luvulla joltinenkin määrä levyjä Afrikkaan, mutta ongelmaksi muodostuivat hyönteiset. Termiiteille kuitulevy maistui.

Karhulassa vastalääkkeeksi keksittiin hyönteismyrkyllä kyllästetty Termitox, mutta sellaisesta valmistetussa talossa ei kannattane asua.

Lehtijutussa arvellaan, että Universal World Houselle saattaisi löytyä markkinoita Euroopastakin yksinkertaisena, halpana kesämökkinä. Samaa on arveltu maailmallakin, mutta lukijat ovat kommenteissaan heti kyselleet sähköasennusten ja lämmitysmahdollisuuksien perään. Ne eivät kuulune neljäntuhannen euron perushintaan.

Euroopassa enemmän kiinnostusta herättäneenkin itse rakennuslevy. Kevyitä, hyvin lämpöä eristäviä ja kestäviä materiaaleja ei ole koskaan liikaa markkinoilla tarjolla.


* Raili Seppänen, Asuttava ja säänkestävä paperitalo 4 000 eurolla. Tekniika & Talous 8.3.2009
* 'Universal World House' als Demonstration der Innovationsfähigkeit zum Bauhaus-Jubiläum. Lehdistötiedote 26.1.2009
* The Wall paper house offers cheap dry home for poor and displaced. The Times
17.1.2009
* Katso myös Kesämökki työmaakontista?

(kuvat Dirk Donathin)

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset