maanantai 20. huhtikuuta 2009

Mikael Jungner, kaiken pahan alku ja juuri


Tänäinen huhtikuun 20. päivä on saattanut maailmaan kaikenlaista pahaa ja synnyttänyt pahoja ihmisiä. Kymmenen vuotta sitten tänään sattui Columbinen kouluammuskelutapaus, paljon kuuluisuutta ja seuraajia saanut. Tänään syntymäpäiviä viettävät/viettäisivät yksinvaltiaiset hallitsijat Napoleon III (s. 1808), Adolf Hitler (s. 1889) ja Norjan entinen rautarouva Gro Harlem Brundtland (s. 1939). Taidetta kaikkien harmiksi ei-esittävään suuntaan vienyt Jean Miró (s. 1893), musiikkiin saatanallisia sävyjä tuoneet Lionel Hampton (s. 1908) ja Tito Puento (s. 1925) ja elokuvalta vakavan taiteen aseman vienyt Harold Lloyd (s. 1893) syntyivät myös tänään.

Suomalaisista Etelä-Suomen autoilijoita kammottava Arto Paasilinna (s. 1942) ja kuulijat kaupallisilta radioasemilta karkottava idoli Koop Arponen (s. 1984) ovat syntyneet tänään.

Mikäli on uskomista Kalevan ja useiden muidenkin sanomalehtien pääkirjoitussivuja, kaikista pahin tänään syntyneistä ihmisistä on Mikael Jungner (s. 1965).

Lehtien toisilla sivuilla pääkirjoituksissa, kolumneissa ja alioissa on viime kuukausi haukuttu urakalla Yleisradiota yleensä ja Mikael Jungneria erikseen.

Sitä keskustelua on turha jatkaa.

Tarkastelkaamme mieluimmin miten samaisten lehtien toiseksi viimeisellä sivulla, TV- ja radiojutuissa Yleisradiota hahmotetaan ja pidetään esillä. Tutkimusaineistona ovat 8.-18.4.2009 ilmestyneet Kalevat.

Kalevan Radio&TV -sivu koostuu päivän nostosta, muista suosituksista ja/tai paikallisesti merkittävistä ohjelmista ja kolumnista. Päivän nostossa esitellään tv-ohjelmistosta merkittävimmäksi katsottu ohjelma. Muissa suosituksissa lyhyesti muutamin virkkein ja/tai kuvalla esitellään joko tv-elokuva-antia tai muutoin ajankohtaisia ohjelmia. Kotistudiossa -kolumneja ei ole joka päivä, tutkimusjaksolla niitä oli viisi. Mikäli Kotistudio jää pois, tilalla on keskimittainen ohjelmaesittely.

Kalevan radio- ja tv-toimitus on tutkimusajanjaksolla tv-iltojen tärkeimmiksi ohjelmiksi valinnut seuraavat:

8.4. Historiaa: Charles Lindbergh YLE TV1
9.4. Niin kauan kuin on YLE TV1
10.4. Nemoa etsimässä YLE TV2
11.4. Menolippu Mombasaan YLE TV2
(pääsiäinen, lehti ei ilmestynyt)
14.4. Tosi tarina: Onnellinen nainen YLE TV2
15.4. Itse asiassa kuultuna: Iiro Viinanen YLE TV1
16.4. TunneMies YLE TV1
17.4. Ranskalainen päiväkirja YLE Teema
18.4. Maa on syntinen laulu YLE Teema

Jos katsoisi vain ohjelman päivässä, julkisen palvelun Yleisradio voittaisi kaupalliset 9-0. Yhtään mainosrahoitteisten kanavien ohjelmaa ei Kalevan toimituksen päänostoihin mahtunut.

Viidestä kolumnista kolmessa käsiteltiin radiota. Kehuttiin Yle Radio1:n eduskuntaosaamista, arvostettiin Yle Radio Suomen perinteikästä Puhelinlangat laulaa ohjelmaa ja tarjoiltiin kaupallisille radioille ilmaista Iskelmä-Idols ideaa. Carita Forsman olisi mielellään radiosta kuunnellut Iskelmäartisti 2009 -karsintoja. Kukaan kaupallinen radio ei ole tähän tainnut kuitenkaan tarttua.

Kahdessa televisiota käsittelevässä kolumnissa oltiin kaupallisilla tv-kanavilla. Eija Sarastamo ihaili Anthony Hopkinsin näyttelijän taitoja, joita oli nähty MTV3:n esittämässä Vuodet Picasson kanssa -elokuvassa. Kari Sankala sen sijaan harmitteli television koukuttavaa vaikutusta. Hänelle oli muodostunut uusi hukkaputki torstai-iltoihin Nelosen Mikkosten maailma ja Maria! -ohjelmien ääreen.

Kotistudiossa -kolumneissa Yleisradio sai siis kahdet ja MTV3 yhdet kehut. Moitteita kaupallisille radioille ja Neloselle.

Muissa suosituksissa mainittiin kaikkiaan 75 ohjelmaa. Erikseen tilattavien, maksullisten kanavien ohjelmia ei Kaleva huomioinut. Pienten katselijaosuuksien JIM mainittiin kerran, mutta samojen lukemien YLE FST5 peräti yhdeksän kertaa.

Yleisradion neljän kanavan ohjelmia puffattiin neljäkymmentä kertaa, mikä prosenttiosuutena on 53 %. MTV3:n kaksi kanavaa sai 25 ja Nelosen kaksi kanavaa 21 prosentin osuuden suosituksista.

Yksittäisistä kanavista Nelonen nostettiin muissa valinnoissa useimmin esiin, viisitoista kertaa. YLE TV2 ja MTV3 saivat molemmat neljätoista mainintaa, yli kymmenen myös YLE TV1.

Mitä näistä luvuista ja arvioista voisi päätellä? Jos Kalevan kakkossivulla Yleisradiota lyödäänkin kovaa ja armotta, samalla innolla lehden tv- ja radiotoimittajat kehuvat toiseksi viimeisellä sivulla Yleisradion tuottamaa sisältöä.

Jotain Yleisradiossa osataan oikein tehdä.


lisäys 24.1.2010:

Jatkojuttu: Kanavataisto: kriitikoiden tv-valinnat. Tammikuun 2010 tilanne Kalevan Radio&TV-sivuilla.

4 kommenttia:

peteer kirjoitti...

Jotain Yleisradiossa osataan oikein tehdä. Tarkemmin, kaikki mahdollinen.

Kärjistän lisää.

Jos kaikki Ylen kanavat (1, 2, FST ja eritoten Teema) taikaiskusta häviäisivät huomisaamusta klo 6 alkaen, siirtyisin katsomaan pelkästään dvd- tai blu-ray-elokuvia, joita riittää, vaikka lapseni eläkeikään saakka. Katsomuksien taso pysyisi silti reilusti korkeammalla.

En vain millään totu&turru siihen keskimääräisesti laaduttomaan, ennalta-arvattavaan ja itseääntoistavaan ns. _____-materiaaliin, mitä muilta kanavilta pursuaa, pakkomainoksista puhumattakaan.

Esillä oli ehdotus tv-lupamaksun muuttamisesta veroksi. Sekin koskisi edelleen myös kaupallisia kanavia, kuten myös nyt lupamaksu koskee, koska sillä rahoitetaan kaikkea suomalaista tv- ja radiotuotantoa, myös kaupallista.

Siksipä kolmosen ja nelosen porukka kysyttäessä lupa/veroasiasta, totesi nöyränä, faktat ymmärtäen, suunnilleen näin: "(Kansallisia) yleisradioyhtiöitä tarvitaan aina, jatkossakin". Vaikka vero-sanaa tietysti kavahtavatkin, kuin vampyyri vihkivettä.

Jotkut tekevät mitä saavat.
Toiset mitä osaavat.

Reijo Valta kirjoitti...

"Jotkut tekevät mitä saavat.
Toiset mitä osaavat."

Juuri näin minunkin mielestä asia tiivistyy.

peteer kirjoitti...

Heh. Totta, sen verran monitulkintainen se tokaisu on, että voisi kai soveltaa sitä kummastakin näkökulmasta.
- Oma paatoksellinen näkökulmani ei varmaan kuitenkaan jää sentään epäselväksi...

Reijo Valta kirjoitti...

Samalla puolella ollaan, yleläisillä näyttäisi ainakin sivusta seuraten olevan mahdollisuus tehdä sitä mitä osaavat.

Taisi Baba Lybeck jossakin naistenlehdessä valitella, että taidot menee hukkaan uutisten luvussa.

Tämän päivän Kalevan Radio&Tv -sivu, kuin sopivaksi todisteeksi, esittelee pelkästään Yleisradion ohjelmia. Kolumnissa Matti Heikura kertoo, että Formulat voi katsoa netistä ilmaiseksi, Kiinan kisan jän oli katsonut CCTV5:n kautta.

Että ei toimita maksaa sellaisesta, jonka ilmaiseksikin saa.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset