torstai 11. kesäkuuta 2009

Keskisaaren lapinrauniot



Maaningan Keskisaaressa, pienen harjun harjanteella on kolme, ehkä neljäkin lapinrauniota. Kiviröykkiöt ovat varhaismetallikauden hautapaikkoja. Poltetun vainajan tuhkat ja luut tuotiin hautapaikalle, ja jäännösten päälle heiteltiin kiviä.

Keskisaaren hautapaikkoja on käytetty paljon, sillä ne ovat levinneet ja kasvaneet lähes yhtenäiseksi alueeksi. Suurin röykkiöistä on läntisin, siitä useimmat kuvat. Pienemmät ovat peittyneet sammalella ja jäkälällä.

Suurimmassa rauniossa on kaksi kaivettua kuoppaa. Ilmeisesti joku joskus on halunnut oma-aloitteisena arkeologina selvittää mitä röykkiö sisältää. Tuskin on löytynyt mitään, hautaustapoihin ei kuulunut arvoesineiden laittaminen vainajien mukaan. Poltetut luutkaan tuskin ovat kauaa säilyneet.

Maaningalla on toinenkin lapinraunioalue, Metelinkallio Ruokoveden itärannalla. Viimeisimmän inventoinnin mukaan alueella on kaikkiaan yksitoista lapinrauniota, määrä tekee paikasta suomalaisittain ainutlaatuisen.

Suurimman Keskisaaren röykkiön avaamiseen on saattanut innostaa Metelinkalliolta löydetty hopeinen vyönsolki. 1700-luvulla löydetty solki on teillänsä, ja jos sellainen todella on löydetty, niin se ei ole hautaamiseen mitenkään liittynyt.




Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset