keskiviikko 8. heinäkuuta 2009

Kevan strategia


Etukäteiseen hypetykseen nähden kovin köykäiset olivat kuntaministeri Mari Kiviniemen (kesk.) sanomiset Keva-selvittelyistä. Ei ole rikottu lakia, muuta ei finanssivalvonta ole voinutkaan ottaa tutkittavakseen. Eipähän sitä lakia olisi rikottu, vaikka Madoffin pyramidiin rahat olisi syösty (0,7 % sijoituksista on vuosikertomuksen mukaan vipurahastoissa). Se olisi ollut vain epäonninen sijoitus.

Illaksi onneksi vähän säpinää saatiin, kun kuitteihin paljastui yliviivausmerkintöjä jälkikäteen tehdyn.

Monesti vedottua Kevan strategiaa ei tunnu ainakaan netistä löytyvän. Eikä sen sisältöä tiedotustilaisuuksissakaan valaistu. Todettiin kuitenkin asioiden sen mukaan tapahtuneen.

Vihreiden Jani Moliis kertoo blogissaan (Kevan keskiryhmien kevätseminaari 16.-19.4.) olleen Saariselällä 16.-19.4.2009 suunnittelemassa Kevalle strategiaa. Hänkään ei sisällöllisistä linjauksista kerro, harmitteli, ettei harrasta hiihtoa, koska siihen Saariselällä olisi ollut hyvät mahdollisuudet löysällä aikataululla järjestetyn strategiapalaverin väliajoilla.

Paljon klappia järjestelmässä Moliis kertoo olevan:

Rahaa liikutellaan valtavia summia ja järjestelmästä on muodostunut sellainen, että siinä olisi todella paljon virtaviivaistamisen varaa. Se nyt vaan on niin, että kun vuosittain siirretään muutamia kymmeniä miljardeja suuntaan ja toiseen niin se, että homman (paperien) pyörittämiseen kuluu 500 miljoonaa vuodessa ei näy juuri missään. Järkeistämällä tuota summaa saisi varmasti pienennettyä huomattavasti.

Muutamia Kevan vuosikertomuksia luettuani päädyn ajatukseen, että Kevan ainoa strategia on ja voi olla saada hallussaan olevalle omaisuudelle neljän prosentin vuosituotto. Strategia on laissa määrätty. Tuotto rahastoidaan tulevien eläkkeiden maksua varten, ja olletikin rahastoiduillekin tuotoille pitäisi saada sama neljän prosentin korko.

Jos moottorikelkkatehtaan osalta on tehty 1,3 miljoonan euron alaskirjaus, tuo sijoitus ei ole täyttänyt Kevan strategiaa.

Työeläkevaroja tarkastellaan kuitenkin kokonaisuutena. Jos viimeisen viivan alla on neljä prosenttia enemmän, niin lain pykälät ja strateginen toiminta on sujunut nappiin. Yksittäisiä sijoituksia ja niiden strategisuutta ei voi edes arvioida.

Siksi lehdistötilaisuuteen ei varmaankaan haluttukaan Finanssivalvonnan edustajia. Selvitykset ja tiedotustilaisuudet ovat osa medialle ja kansalle järjestettyä poliittista näytelmää.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset