tiistai 11. elokuuta 2009

Euroopan mestari Janne Holmén

Tänään seitsemän vuotta sitten 2002 Münchenissä järjestetyissä yleisurheilun Euroopan mestaruuskilpailuissa Janne Holmén voitti maratonilla kultaa. Tyttären kanssa seurattiin kilpailua alusta loppuun, tai isä seurasi. Silloin viisivuotias tytär katsoi alusta muutaman minuutin, meni leikkimään omaan huoneeseensa ja noin vartin, kahdenkymmenen minuutin välein hän kävi tarkastamassa tilanteen.

- Vieläkö Janne Holmén johtaa? Johti, ja se iloa ja riemua toi.

Kilpailun kaikki väliajat kirjattiin Holménin nimiin. Ensimmäinen, viiden kilometrin väliaika näytti tulevan hänen nimiinsä puolivahingossa. Kilpailun selostajat melkeinpä moitiskelivat ja pohdiskelivat ettei ole tainnut kukaan ensimmäisen väliajan nimiinsä saanut lopulta kilpailua voittaa.

Holmén (s. 1977) 24-vuotiaana oli kisan nuorin osanottaja.

Kun hän lähti omille teilleen, ilmeisesti ajateltiin pääjoukossa, että kyllä hän vielä väsähtää. Mutta ei väsähtänyt. Juoksi yksin, muut kaukana takana. Holmén 2.12.14, kakkonen Pavel Loskutov tuli maaliin yli minuuttia myöhemmin.

Maratonkilpailu oli suorastaan tylsä seurattava. Holmén juoksee kärjessä, jännitysmomentteja sai isäaikuinen hakemalla hakea. Sitten lastenhuoneesta poikkesi tytär kysymään

Kulta oli suomalaisten kestävyysjuoksijoiden ensimmäinen arvokisamestaruus lähes 25 vuoteen. Edellinen voittaja oli Martti Vainio Prahan EM-kisojen 10 000 metrillä vuonna 1978.

Seuraavan päivän lehdestä tytär halusi leikattavan ja seinälle laitettavan voittajan kuvan. Melkein seitsemän vuotta kuva kaapin kyljessä oli. Vasta kesällä sai väistyä uudempien idolien tieltä. Kesällähän Holmén lopetti urheilu-uransa siirtyäkseen päätoimiseksi tutkijaksi.

Holménin kestävyysjuoksun arvomitali ei ole jäänyt viimeisimmäksi. Seuraavissa Euroopan mestaruuskisoissa Göteborgissa 2006 Jukka Keskisalo voitti 3000 metrin esteet. Hänkin nousi täydestä tuntemattomuudesta juhlituksi voittajaksi 11. elokuuta.

Tilastonikkarit ovat asian noteeranneet. Mutta 'ei kahta kolmannetta' sananlasku jää toteutumatta. Seuraavat yleisurheilun EM-kisat järjestetään Barcelonassa 26.7.-1.8.2010. Kisat on jo loppu 11. elokuuta.

(kuva wikipediasta, Rotterdamin maratonilta 2008. Holmén on juuri juossut oman ennätyksensä 2.10.46)