maanantai 31. elokuuta 2009

GeoCities suljetaan


Eilen Osuuskunta Jyväs-Ainolan kirjakauppasivuille kirjautuessa odotti yllätys, tuo pitkäaikainen kumppani ja ilmaisten kotisivujen tarjoaja on sulkeutumassa. Palvelu lopetetaan 26. lokakuuta 2009.

GeoCities oli suosittu 1990-luvun loppupuolella. Silloin mekin sinne omat sivumme tehtiin. Tarkkaa vuotta en enää muista, olisiko ollut 1996. Nykyisen ulkoasun sivut saivat vuonna 1998, ja sellaisina ne ovat palvelleet pienin muutoksin tänne saakka.

Mutta nyt on siis uusi paikka etsittävä.

GeoCitiesille pitää antaa tunnustusta siitä, että se on jatkanut näinkin pitkään. Suosionsa harjalla se siirtyi Yahoolle, ymmärtääkseni hyvästä hinnasta.

Internetissä siirtymistä suuryrityksen kelkkaan (muun kuin Googlen) ei ole koskaan katsottu hyvällä. Välillä GeoCitiesistä tuli varsinainen virusten pesä. Mietti kaksi kertaa, ennen kuin hakutuloksista sinne johtavaa linkkiä painoi. Jos ei ollut tarttuvaa tautia sivulla, niin sen pop-upissa ainakin.

Taisi Googlen hakukone hetkeksi lakata ohjaamasta sinne kokonaan. Ainakin osuuskunnan kirjakauppa katosi tuloksista, mikä sai aikaan suunnitelman B käyttöönoton.

Ne kotimaisen varajärjestelmä B:n sivut myytiin äkkiseltään isolle kotimaiselle operaattorille ja ilman mitään ennakkoilmoitusta erään vuoden lopussa koko ostettu systeemi oli lakkautettu. Oli sellaisesta ollut merkkejä ilmassa, mutta laiskuuttani jätin reagoinnin lomien jälkeiseen aikaan. Silloin oli myöhäistä.

2000-luvun alussa sain muutamia palautteita, että kirjakauppanne nettisivut ovat auttamattoman vanhanaikaiset. Niinhän ne oli. En millään jaksanut innostua silloisen hitin php:n opettelusta, kun sivut täyttivät tarkoituksensa. Muutama vuosi vierähti - sain kiittävää palautetta pysyvyydestä.

Kotisivuarkkitehtuurin kierto on hidastunut viime vuosina huomattavasti. Onhan sitä edelleen, mutta enää ei 90-luvun tapaan joka vuosi ole pakko uusiutua pysyäkseen mukana. Jotenkin ihailen alan ihmisten pitäytymistä aivan vanhimmassa kuosissa omilla sivuillaan. Harmaa tausta ja muotoilematon teksti. Melkein kuin gopherin ainoa vaihtoehto taannoin.

Yahoolle kuitenkin kiitos, että on näinkin pitkään pitänyt ilmaispalvelun pystyssä. Lopettaminen muistuttaa mieliin, että Internet ei ole mikään pysyvä maailma. Siitä moitteita, ettei sivuja GeoCitiesissä pitäneille tarjota yksinkertaista mahdollisuutta kopioida tiedostojaan sieltä pois. Mikäli haluaa tiedostonsa talteen, ne on tallennettava omalle koneelle yksi kerrallaan.

Ei Internet ole muuttumaton, vaikka vakiintumisen merkkejä jo osoittaa.

2 kommenttia:

Niko L. kirjoitti...

Sivut omalle domainille, niin ovat omassa vallassa. Eikä ole edes kallista nykyisin.

Reijo Valta kirjoitti...

Tuo on totta. Halventuneet ovat hinnat huomattavasti.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset