perjantai 18. syyskuuta 2009

Yhden Kaavun varjossa


Uusi Aku Ankan taskukirja (357 Varjo yössä) on kantensa perusteella Mustakaapu-erikoisnumero. Kannessa on iso kuva Mustakaavusta, lyhyessä esipuheessa käsitellään hänen vaiheitaan ja sivujen laidat on painettu mustalla. Näin tuplataskari on selkämystä vaille mustanpuhuva opus.

Kaikeksi harmiksi 512-sivuisessa sarjakuva-ahmimispaketissa on vain yksi tarina, jossa Mustakaapu esiintyy. Italialaista tuotantoa olevassa uudehkossa tarinassa Mustakaavun voimavarkaus Mikki Hiiri ja poliisimestari Sisu tekevät tyhjäksi (jälleen kerran) Kaavun maailmanvalloitusyrityksen.

Parempaankin Mustakaapu (engl. The Phantom Blot) -esittelyyn olisi ollut aihetta. Hahmo täyttää tänä vuonna 70 vuotta, Floyd Gottfredson ja Merrill De Maris loivat Kaavun vuonna 1939 Mustakaavun ensirötökset (Mickey Mouse Outwits the Phantom Blot)-sarjaa varten. Suomeen hahmo kantautui Mikki-stripeissä jo samana vuonna Helsingin Sanomain lukijoiden iloksi. Sittemmin ensiesiintyminen on julkaistu muun muassa Minä, Hessu -jättikirjassa.

Nyttemmin Mustakaapu on esiintynyt harvakseltaan. Kaavun suunnitelmiin kuuluu usein viimeisimpien teknisten keksintöjen ahkera ja älykäs soveltaminen, maanalaiset luolastot ja suuruudenhullut maailmanvalloitussuunnitelmat. Kaikki ne siimahäntä Mikki on nokkelasti saanut pilattua. Suurelta osin Mustakaavun oman ylimielisyyden vuoksi.

Vuosien varrella tehdyistä tarinoista olisi hyvinkin saanut kokoelman aikaiseksi. Mustakaapu vain taitaa olla hieman passé. Kylmän sodan ajan konnille on käynyt huonommin kuin sankareille. Rikollisille neroille ei ole tilaa tässä maailmassa.

Mutta on Mustakaapu-erikoistaskarissa kuitenkin yksi tarina, kiittäkäämme siitä. On nimittäin joskus käynyt taskukirjoissa niinkin, ettei nimi- ja kansisankari seikkaile yhdessäkään ahmimispaketin tarinassa.

Nim. 167 Talttumaton Taikaviitta.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset