lauantai 31. lokakuuta 2009

Timantit ovat ikuisia, kuten ikärajatkin


MTV3 esittää juuri kanavallaan James Bond -elokuvaa Timantit ovat ikuisia (1971). Guy Hamiltonin ohjaama elokuva oli viimeinen, jossa Sean Connery esittää kuuluisaa agenttia. Ennen filmauksia Connery oli sitkeästi kieltäytynyt osallistumasta enää MI5:sen hommiin, mutta kun uuden Bondiksi valittiin John Gavin, hän pyörsi päätöksensä.

Suomen ensi-iltaan Timantit ovat ikuisia ehti vielä valmistumisvuoden aikana. Rexissä Helsingissä elokuva esitettiin ensikerran 25. joulukuuta 1971. Ruotsinkielisenä nimenä elokuvalle oli Diamanterna är eviga.

Valtion elokuvatarkastamo oli nähnyt filmin jo kuun alussa ja määrännyt sille ikärajaksi K16. Nykyisin, kun vuoden 2001 lakimuutoksen myötä K16-luokka poistui, elokuvan ikärajaksi muuttui automaattisesti K15.

Joulukuussa 1971 määrätty ikäraja pätee edelleen. Tiedän monien vanhempien pohtineen poikiansa ja Bondeja, että nuo vanhat ikärajat ovat "pätemättömiä" ja uusi tarkastus antaisi alhaisemman ikärajan. Onhan K13 -elokuvissa paljon kummoisempiakin nähty.

Videofirma Makuuni on yrittänyt 1990-luvulla kahteen kertaan saada K16-ikärajaa alemmaksi. Viisiminuuttia lyhyemmäksi leikattua filmiä yritettiin saada videolevitykseen alemmalla ikärajalla, mutta molemmilla kerroilla K16-päätös piti.

Uuteen tarkistuttamiseen ei kellään ole kiinnostusta. Ei sellaisilla uusia yleisöitä saataisi.

Kansallinen audiovisuaalinen arkisto ja Valtion elokuvatarkastamo pitävät yllä maan mainiota Elonet-palvelua. Suomalaisten elokuvien lisäksi se tietää kaikki Suomessa esitetyt ulkomaiset filmitkin. Timantit ovat ikuisia on myös siellä rooli- ja tuotantotietoineen. Yllä lainatut tarkastustiedot ovat siellä myös.

Näppärästi tarkistuvat sieltä Bond-tytöt: Tiffany Case (Jill St. John) ja Plenty O'Toole (Lana Wood, kuvassa).

Yksi mielenkiintoinen osio ovat televisioesitykset. Teattereissa olleiden elokuvien tv-esityksetkin ovat kirjatut. MTV on näyttänyt Timantit ovat ikuisia ennen eilistä kahdeksan kertaa:

4.11.1991 MTV1 televisioesitys
8.11.1992 TV3 televisioesitys
25.1.1997 MTV3 televisioesitys
21.6.1997 MTV3 televisioesitys
21.9.2000 MTV3 televisioesitys
18.10.2003 MTV3 televisioesitys
24.3.2007 MTV3 televisioesitys
18.10.2008 MTV3 televisioesitys

Siihen siis perään kohtapuolin täydentyy:

30.10.2009 MTV3 televisioesitys

Keskiyön lähestyessä Bond onnistuu pääsemään sisään Tectronicsin teollisuusalueelle, jossapa Spectren salaiset laserasekehittelyt ovat ilmeisesti meneillään. Hän tietysti paljastuu ja seuraa loogisesti takaa-ajokohtaus kuuautoilla. Siirryn kohta seuraamaan miten pahojen tukikohta saatiinkaan räjäytetyksi ja tuhotuksi.

Sitä ennen pitää vielä ihmetellä miten ihmeessä näitä valtavia tukikohtia ja tutkimuslaitoksia pahat ehtivätkin rakentamaan? Melkein joka vuosi Bond niitä tuhoaa, mutta aina vaan niitä lisää löytyy. Pahoilla maailmanvalloittajilla on tiedossaan jokin erityisen nopea salassarakentamistietous.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset