maanantai 23. marraskuuta 2009

Betonielementtiomakotitalot



Sunnuntai oli oikein aurinkoinen päivä, poikkeuksellinen näillä leveyksillä näinä aikoina (kuten Muualla -blogissa myös huomioitiin). Pääsin ottamaan aikaisemmin (Miksi betonielementtitalot ovat rumia?) kommenteissa lupaamiani kuvia betonielementeistä tehdyistä omakotitaloista.

Omakotitalojen kuvaamisessa on omat rajoitteensa, mutta toivottavasti näistä jotenkin talojen luonne välittyy.

Betonielementeistä tosiaan rakennettiin omakotitalojakin 1970-luvulla, tosin ei mittavissa määrin. Suomalaisten halu hartiapankkirakentamiseen taisi suurimpana esteenä olla yleistymiseen. Eivätkä myymämiehetkään niin hanakoita pikkutalokauppaan tainneet olla.




3 kommenttia:

peteer kirjoitti...

Keinot näyttävät olevan samoja kuin kerrostaloissa. Betonielementtejä, pesubetonia ja laatikkomaisuutta jne.

Varsinkin toiseksi ylin (DSC00341.jpg) tuntuu ajattomalta. Minusta siinä on hyvää tunnelmaa.

Olisiko se pienempi koko ja mittakaava, joka tekee nuo enemmän ihmistä lähellä olevan näköiseksi? Sama yksikkö ei toistu käsittämättömän montaa kertaa? Yksityiskohdillakin tuntuu nyt olevan enemmän merkitystä, vaikka ovat edelleen samantyyppisiä kuin kerrostaloissa. Jonkin verran näyttäisi merkitsevän myös kokonaisuuteen nähden suuremmassa suhteessa oleva paikallarakennettujen osien osuus.

Estetiikkaan, hahmottamiseen, kulttuuri- ja arvomaailmoihin liittyviä asioita ovat jotkut tutkijat lähestyneet monesta eri suunnasta. Aiemmin täälläkin esillä ollut K. Nyman on mielestäni hyvä esimerkki. - Olen tosin myös nähnyt tutkielmia, missä on arvioitu esim. betonielementtisaumojen visuaalista näkyvyyttä eri etäisyyksillä, mitä kautta on yritetty perustella jotain teknistä ratkaisuvalintaa toista paremmaksi. En usko että sellainen on koskaan johtanut mihinkään.

Tulee mieleen, että voi olla turhauttavaa yrittää irrottaa estetiikkaa yksinään arvioitavaksi. Rakennettu liittyy tietysti taustaansa, historiaan, politiikkaan, tekniikkaan, kaupankäyntiin jne. Se näyttää siltä, mitä se edustaa.

Toisaalta myös näkijällä ja asukkaalla on itsellään oma taustansa, josta arvioidaan ja arvotetaan asioita, omista lähtökohdista. Siten se joka suostuu sanomaan, ehkä välittää sen tiedon, mitä edustaa.

Reijo Valta kirjoitti...

Pienempää kokoa ja mittakaavaa minäkin mietin.

Etenkin kun samoista paloista tehdyt "suuryksiköt" ovat heti vieressä vertailtavana.

Jossakin toisessa paikassa saattaisivat silmään käydä aivan toisin.

Anonyymi kirjoitti...

Tämäpä mielenkiintoinen blogi. Sen verran lisäisin, että betonielementeistä on rakennettu jo 1963 varsin laaja Ruotulan lähiön omakotialue Tampereella. Rakennustoimisto Mattinen & Niemelä pystytti talot siten, että kantavien seinien pystytykseen meni aikaa parhaimmillaan vain viisi tuntia. Tänä päivänä väljästi rakennettu puutarhakaupunki on yksi Tampereen arvostetuimpia pientaloalueita.
Mattinen & Niemelä toiminnasta enemmän:
Mäkelä, Pekka 1985. Läpi harmaan kiven. Kertomus MNK Rakennusosakeyhti-ön toiminnasta 1950–1985. Jyväskylä.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset