torstai 25. helmikuuta 2010

Lehtihoroskoopit 80 vuotta


Kuluvaa vuotta pidetään maailmalla lehtihoroskooppien läpimurron 80-vuotisjuhlana, vaikka aikaisemminkin tähtienasennoista katsominen oli kansalle laajasti tuttua. Vuonna 1930 tapahtunut salli astrologien kertoa sanottavansa normaalin toimituksellisen aineiston tapaan ilman, että heti kiirehdittiin irtisanoutumaan moisista pakanallisista hapatuksista.

Suomalaisissakin lehdissä horoskoopit tunnettiin jo 1800-luvun puolella. Kuva yllä on turkulaisesta Suomi-lehdestä 28. marraskuuta 1891 (ilmestyi Turun Lehden liitteenä, jos Historiallisesta sanomalehtikirjastosta haluatte etsiä). Tähti- eli eläinrata Turun horisontin mukaan -sarja oli ennen muuta humoristinen.

Elokuussa 1930 syntyi Englannin kuningashuoneeseen prinsessa Margaret (k. 2002). Lehdet käsittelivät aihetta kaikista mahdollisista näkökulmista.

Sunday Expressin toimituksessa kuumeisesti mietittiin ja mietittiin jotakin poikkeavaa lähestymistapaa. Päätoimittaja tiedusteli nimeä saaneelta astrologi Cheirolta, josko tämä tekisi lehteä varten Margaretin syntymätähtikartan ja sen tulkinnan.

Cheiro ei aavistanutkaan millaista mahdollisuutta hänelle tarjottiin. Hän totesi olevansa kovin kiireinen, ja ehkä assistenttinsa R. H. Naylorin joutavan tekemään sellaisen.

Naylorhan teki. Juttu julkaistiin kolme päivää syntymän jälkeen 24. elokuuta 1930. Prinsessasta arvioitiin luonteenpiirteiltään tulevan lojaalin, ylpeän ja viehätysvoimaisen.

Kun Naylor muisti jutussa mainita, että kaikilla muillakin samana päivänä syntyneillä, vuodesta riippumatta, on samat luonteenominaisuudet, hänen tulevaisuutensa oli taattu.

Sunday Expressiin alkoi tulvia kirjeitä kysymyksineen. Naylor palkattiin vakiokolumnistiksi vastaamaan astrologisiin kysymyksiin.

Seuraavan juttunsa Naylor otsikoi: "Oletko syntynyt syyskuussa?"

Ja jälleen lukijakunta kehui, kiitteli oikeaan osuneista sanoista ja pyysi lisää. Lokakuussa Naylor palkattiin kirjoittamaan viikoittain, eli lehden joka numeroon.

Mitä yleisemmin kirjoitti, sitä useampi tuntui löytävän itseensä sopivan ennustuksen. Naylorin kirjoitukset toimivat mallina monille Euroopassa ja Atlantin takanakin. Näistä nopeassa tahdissa syntyi tuntemamme lehtihoroskooppien kirjoitustapa.

Prinsessa Margaretin syntymähoroskooppi ei jälkikäteen tarkastellen kovin osunut ollut. Nuorempana hänet tunnettiin hovin kapinallisena, hän olisi halunnut naida arvolleen sopimattoman miehen. Elämäntavat eivät ylpeydestä suuremmin kielineet ja ainakaan keltainen lehdistö ei suuresti hänen viehätysvoimaansa arvostanut.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset