keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

Sherlock Holmes tv:ssä


YLE TV1 esittää huhtikuun toisesta alkaen Granadan 1984-1985 tekemän Sherlock Holmes seikkailee (The Adventures of Sherlock Holmes) tv-sarjan. Holmesina on Jeremy Brett ja Watsonina David Burke. Sarjan kaikki kolmetoista osaa nähdään huhtikuun aikana.

Granadan tuottaman sarjan kaikki jaksot perustuvat Arthur Conan Doylen tarinoihin. Sarjan avaa Böömiläinen skandaali.

Sherlock Holmes on yksi tunnetuimmista fiktiivisistä hahmoista. Valkokankaalla hän on seikkailut jo vuodesta 1905, jolloin yhdysvaltalainen J. Stuart Blackton ohjasi ensimmäisen Holmes-filmin Adventures of Sherlock Holmes. Tähtenä Maurice Costello.

Tanskalainen mykkäelokuvatähti Viggo Larsen oli Holmes ja Gustave Lund hänen vihollisensa Moriarty kahdessa filmissä Sherlock Holmes (1908) ja Den graa dame (1909). Viisi vuotta myöhemmin italialainen Giovanni Pastrone ohjasi Più forte che Sherlock Holmes -pätkän.

Tanskalaista filmiä esitettiin Suomessa ainakin Turussa. Oulun lehdetkin kauhistelivat tapausta, elokuussa 1910 nimimerkki Pekka kauhisteli Kalevassa sellaisten elokuvien kuin Musta käsi ja Sherlock Holmes antavan nuorisolle arveluttavia malleja. (ks. Toripoliisi Kemppainen elokuvatarkastajana)

Kun elokuvatuotannoissa oli alkuun päästy, loppua niille ei ole tullut. Jokaisella vuosikymmenellä on omat elokuvatuotantonsa, lisäksi televisiota varten on myös ahkerasti hahmoa hyödynnetty. Tänä vuonna Sherlock Holmesia on näytelleet televisiossa Benedict Cumberbatch ja Ben Snyder, viime vuonna Guy Ritchien elokuvaohjauksessa Robert Downey Jr. päivitti hahmoa toimintasankarin suuntaan.

Internet Movie Database tuntee kaikkiaan 226 erilaista Holmes elokuva- tai televisiotuotantoa. Useiten Holmesin roolissa 1920-luvulla nähtiin britti Eille Norwood. 1930-luvun lopulla kasvot hahmolle antoi Basil Rathbone.

1950-luvulla elokuvasarjojen sijaan alettiin tehdä tv-tuotantoja. Vuoden 1951 brittituotannossa Alan Wheatley sai kunnian, vuoden 1955 Ronald Howard.

Näyttelijät vaihtuivat tuotannosta toiseen kunnes Granada löysi Jeremy Brettin. Hän sai ahkeroida Holmesina useissa tuotannoissa nyt esitettävän jälkeen. Sherlock Holmesin paluu (1986-1988, 11 jaksoa), Sherlock Holmesin muistikirja (1991-1993, 9 jaksoa) ja Sherlock Holmesin muistelmat (1994, 6 jaksoa). Brett kuoli 1995.

Kotimaisista näyttelijöistä Sherlock Holmesin roolissa on saanut tutkimuksia tehdä IMDb:n mukaan Jalmari Rinne (1893-1985). Suomen Televisioon tehtiin vuonna 1957 25 minuuttinen ohjelma Sherlock Holmes ja kaljupäisten kerho. Ohjelma esitettiin 16. marraskuuta. Käsikirjoittajana oli Kai Vakkuri. Mikä lienee tuo kaljupäisten kerho, kotimainen Elonet ei sitä ollenkaan tunne. Teekkarijäynä?


* Sherlock Holmesin seikkailut (Ylen jaksokuvaukset ja esitysajat)

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset