torstai 29. huhtikuuta 2010

Luupää Luupäiden lukijana


Kirjavinkkarisetä Facebookissa vinkkasi, että Amerikoissa oli löydetty uusi lapsille sopimaton sarjakuva. Huolestunut äiti Ramona DeLay oli vaatinut Luupäiden poistamista poikansa koulun kirjastosta Minnesotan Apple Valleyssa.

Yhdysvalloissa ja Kanadassa on kirjastoja ja kouluja koskevat vaateet ovat julkisia asioita. Kanadassa kerätään lainaajien tekemät kirjojen sisältövalitukset ja poistovaatimukset vuosikertomukseksi. Samassa yhteydessä kerrotaan kirjastojen tekemät päätökset vaateiden suhteen. Kanadassa ne harvoin johtavat mihinkään.

Suomeenkin on toivottu sananvapauden ja läpinäkyvyyden nimissä Kanadan kaltaista järjestelmää. Se olisi kirjastonhoitajille tuki vaativien asiakkaiden pyynnöille. Ainakaan toistaiseksi tietoja ei aleta kerätä.

Yhdysvalloissa vaatimukset tulevat julki lähinnä julkisuuden kautta. Sananvapautta vaalitaan, toisaalta verorahoilla ei irstautta haluta tukea.

Jeff Smithin (s. 1960) Luupäät (Bone) on viimeisiä sarjakuvia, joiden kuvittelisi huolestuneiden vanhempien hampaisiin joutuvan. Vuonna 1991 kun sarja alkoi, se oli välitön menestys. Serkukset Leppo, Tahvo ja Auvo valloittivat kaikki.

Luupäiden saamien palkintoja määrä on huikea. Yhdysvaltalaisia Eisner-palkintoja sarjakuvalla on kymmenen, Harvey-palkintoja yksitoista. Euroopassa sarjakuvantekijä palkittiin muun muassa Angoulemessa.

Smith jatkoi sarjakuvan tekemistä vuoteen 2004. Bone-lehtiä ilmestyi 55, niistä koottuja albumeja yhdeksän. Suomeksi albumit julkaisi Like.

1990-luvulla myös Amerikan huolestuneiden vanhempien järjestöt noteerasivat Luupäät. Hyvässä. Smith sai palkintoja myös heiltä, hänen sarjakuvansa suorastaan julistettiin mallikappaleeksi siitä millaista lapsille pitäisi tehdä.

Mutta nyt Ramona DeLay on toista mieltä. Hän näki poikansa lainakappaleessa tupakointia, kaljanjuontia, uhkapelejä ja seksuaalisesti virittyneitä tilanteita. Sarjakuvafestivaaleilta tavoitettu Jeff Smith suhtautui vaateeseen leppoisti ja myönsi Auvon polttaneen sikaria silloin tällöin sarjakuvan alkuaikoina. Kaljaakin majatalossa juodaan ja Tahvo välittää vetoja (huonolla menestyksellä).

Sen sijaan Yhdysvaltain Keskilännestä syntyisin oleva Smith piti hyvin yllättävänä, jos joku on onnistunut seksuaalista sisältöä sarjakuvasta löytämään.

Tätä kirjoittaessa Bonevillessä raportoitiin vapauttavasta päätöksestä. Äänin 10-1 Luupäät saivat jäädä koulukirjastoihin.


(kuvassa Leppo virittäytyy seksuaalisesti kirjoittaessaan Venlalle kirjeen salaiselta ihailijalta)

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset