tiistai 15. kesäkuuta 2010

Avaruusasema Galactica


Suomalaiseen sarjakuvalehdistöön kuuluu paljon lyhytikäisiä julkaisuja. Joitakin kaivataan kovastikin, toisia taas sitten ei. Jälkimmäisiin kuuluu Oy Lukemisto Urkki Lektyr Ab:n Avaruusasema Galactica.

Timo Korpin päätoimittamaa lehteä ilmestyi vuonna 1981 kaksi kappaletta. Korkeajännityksen tyyliin tehty sarjakuva on ulkomaista alkuperää, suositun tv:ssä esitetyn Taisteluplaneetta Galactican tai Avaruusasema Alfan kanssa sillä ei ollut mitään tekemistä.

Urkki Lektyrissä oli päätetty hyödyntää avaruussarjojen suosiota "suomentamalla" jokin aivan muu niiksi. Toisen numeron (2/1981) perusteella se jokin muu oli joku Myrskylintujen kaltainen sarja. "Galacticalla" kun on tukikohtia kuussa, avaruudessa, Floridassa ja meren alla.

Kustantaja ei itsekään näytä kovin suuresti uskoneen huijaukseensa. Lehden tietolaatikossa "Calactican" kerrottiin ilmestyvän 4-6 kertaa vuodessa.


Toisen Avaruusasema Galactican tarinassa elementteinä ovat kylmä sota, sukellusveneet, avaruuden muukalaisten yritys rakentaa tukikohta maahan, suuret hait ja amiraali Raul Tuisin ja hänen alaisensa Alman orastava rakkaus.

"Galactican" alukset lentävät UFO-tunnuksin.

Tapio Ranta-aho kertoo nettisivuillaan Urkin julkaisseen myös yhden Super avaruuden korkkari -lehden, joka yritti ratsastaa Korkeajännityksen lempinimellä.

Ranta-ahon arvioon, että "taiteellisesti kirjojen parasta antia lienee syntyvä kaunis installaatio, kun kirjat tuikkaa tuleen" voi hyvin yhtyä. Camp-arvoakaan näille ei ole muodostunut, Huuto.netissä 1,50 euron lähtöhinta ei ole innostanut ketään korotuksiin.

Pokkarin viimeisillä sivuilla mainostetaan kustantamon muita lehtiä, sarjakuvia Super Länkkäri ("Uusia tarinoita vanhasta villistä lännestä") ja Hidalgo ("Raju seksilänkkäri"), sekä Povea ("Uusi katselulehti") ja päätuote Urkkia ("Suomen kansainvälisin miestenlehti").

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset