sunnuntai 14. marraskuuta 2010

Mikki Hiiri helvetissä, ja monia muitakin Danten innoittamia sarjakuvia

Valvegalleriassa on esillä näyttely Dante sarjakuvassa, joka liittyy pian alkaavaan Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaaliin. Ajatuksena lienee, että elokuvien alkua odotellessa ja näytöstauoilla olisi jotakin kiintoisaa katseltavaa.

Näyttely on järjestetty yhteistyössä Italian kulttuuri-instituutin, Riminin Cartoon Club -festivaalin ja Oulun Dante-seuran kanssa. Järjestäjistä juontuen esillä on Italiassa tehtyä tai julkaistua sarjakuvaa.

Näyttelyn päätähdet ovat Mikki Hiiri ja Aku Ankka. Italiassahan tehdään paljon sarjakuvia amerikkalaisilla lisensseillä, kotoinen Aku Ankan taskukirjahan perustuu pitkälle italialaiseen tuotantoon. Myös Italiassa tehtyjä Marvelin supersankarisarjiksia on näytteillä.

Dante Alighieri (1265-1321) on tunnettu Jumalaisesta näytelmästään, ja varsinkin sen helvetin kuvauksesta. Vuonna 1949 Guido Martina on käsikirjoitti koko teoksen Mikki Hiiri -sarjakuvaksi, ja puhekuplissa kulkevat 958 värssyä riimitettyinä (kuva yllä). Akukin mukana seikkailee, mutta kuten näyttelystä selviää, hän on vieraillut helvetissä omassakin seikkailussaan.


Stan Leen supersankaritallista on esillä Devil, jolle helvetin kauheudet ovat luonnollisia yhteistyökumppaneita. Danten teos on antanut aihetta myös Boris Karloff Tales of Mystery -lehden tekijöille.

Humoristisemman ja satiirisemman näkökulman helvettiin antaa Marcello Toninellin Toskanalainen näytelmä, sanomalehtistrippi, jossa vuodesta 1969 lähtien sarjakuvahahmo Dante on kommentoinut maailmanmenoa. Marcellon Dante on valittu näyttelyn tunnukseksi.

Näyttelyn kahdessa salissa oli lisäksi esillä koko joukko erilaisia näytteitä kansikuvista ja sarjakuvasivuista joissa Dante ja/tai helvetti on esiintynyt. Kokonaisvaikutelma jäi hieman hajanaiseksi, mutta osaltaan sekin kuvastanee sitä miten monenlaisissa yhteyksissä Jumalaiseen näytelmää käytetään tai siihen viitataan.


* Dante sarjakuvassa -näyttely 25.11. saakka Valvegalleriassa.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset