lauantai 27. marraskuuta 2010

Tosi tieto: 11. huhtikuuta 1954 oli tylsin päivä

Cambridgen yliopiston tutkija William Tunstall-Pedoe on selvittänyt, että vuosina 1900-2010 tylsin päivä oli 11. huhtikuuta 1954. Tunstall-Pedoe on kehittänyt Tosi tieto (True Knowledge) -ohjelmiston, johon on syötetty 300 miljoonaa tietoa ihmisistä, tapahtumista, paikoista ja taloudesta. Erinäisten monimutkaisten logaritmien avulla Tosi tieto laski, että objektiivisesti ottaen vähiten historian kannalta tärkeää tapahtui tuona 1950-luvun alkupuolen kevätpäivänä.

Tutkimustuloksen välitti julkisuuteen eilen brittiläinen The Daily Telegraph.

Ei kuitenkaan päivää ilman elämää.

Paradoksaalisesti, kuten Tunstall-Pedoe itsekin huomauttaa, tutkimustuloksen julkistaminen tekee heti päivästä kiinnostavan ja siten kumoaa saavutetun tuloksen. Näin myöhempi tapahtuma - Tosi tiedon laskutoimitus - muuttaa laskentahetken arvoasetelmia.

Tästä päästään kehään, jolloin tutkimustuloksen tarkastaminen aina muuttaa tutkimustulosta. Mikä on tyypillistä ylipäätään humanistiselle tutkimukselle laajemminkin.

Tämä ei päde ainoastaan tutkimusjärjestelyihin.

Huhtikuun 11. päivä 1954 syntyneitä ihmisiä on vielä koko joukko elossa. Tunstall-Pedoe mainitsee tuona päivänä syntyneistä turkkilaisen professori Abdullah Atalarin, joka syynää insinööritieteilijänä mikroskooppisia koneita Bilkentin yliopistossa.

Samana päivänä ovat syntyneet myös virolainen jalkapallovalmentaja Tarmo Rüütli ja brittiläinen astronautti Piers Sellers.

Jos Atalar tekee tutkimuksissaan läpimurron, ja löytö mullistaa kotien viihdekeskukset, tai jos Rüütli valmentaa maajoukkueen MM-kisojen mitalipeleihin, tai jos Sellers on ensimmäinen ihminen Marsperällä, niin 11. huhtikuuta 1954 muuttuukin paljon merkittävämmäksi päiväksi.

Eikä historian kulku pysähdy ihmisten olemassaoloon. Ajateltakoon vaikka 2500-luvun Intiaa, jossa on meneillään verinen sisällissota. Jonkin taistelevan osapuolen esikuvaksi saattaa nousta Yanamin vallankumous, jolla ranskalainen siirtomaaherra ajettiin pois maasta 11. huhtikuuta 1954.

Ei mitenkään poissuljettu ajatus. Onhan viime vuosikymmeninä Balkanilla kaiveltu keskiajan historiasta merkkipäiviä juhlittavaksi.

William Tunstall-Pedoe kertookin, ettei Tosi tietoa ole luotu tylsimmän päivän laskemista varten. "Tämä oli vain sivupolku", tiivistää Tunstall-Pedoe. Ohjelmisto on tarkoitettu internetin sisältämän tiedon älykkäämpään hyödyntämiseen.

Ehkä joku päivä meillä onkin aloitussivunamme Googlen sijaan www.trueknowledge.com? Osoitteessa on hakukone jo nyt. What would you like to know? siellä kysytään.


* The Most Boring Day in History - April 11 1954

3 kommenttia:

Reijo Valta kirjoitti...

Tosi tietoon on tarve syöttää vielä ainakin toiset 300 miljoonaa tietoa lisää. Kysyin koneelta, että Mitä on runous, niin vastauksena oli Lee Chang-dongin vuonna 2010 ohjaama elokuva "Poetry". Ei muuta.

Riku Riemu kirjoitti...

Kokeilin ja kysyin kaikkein tärkeintä: "Why?"

Antoi "Hy"-nimisen muusikon ja bändin tiedot.

Reijo Valta kirjoitti...

Ei taida vielä toimittaa kysyä kysymystä elämästä, maailmankaikkeudesta ja kaikesta muusta sellaisesta :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset