keskiviikko 12. tammikuuta 2011

Karikatyyripersoona Sofi Oksanen


Suomen karikatyristien ja pilapiirtäjien kilta Skarpit on keksinyt mukavan tavan nostaa pilapiirrosta esiin. Kilta valitsee vuosittain karikatyyripersoonan, ihmisen joka vuoden mittaan on jollakin tavalla innostanut pilapiirtäjiä.

Sofi Oksanen sai kunnian olla ensimmäinen vuoden karikatyyripersoona. Kilta perusteli päätöstään sillä, että "persoonalliset kasvonpiirteet omaavasta kirjailijasta on helppo tehdä karikatyyrejä. Kilta myös kehuu Oksasen vieneen positiivisella tavalla suomalaista kirjallisuutta maailmalle."

Skarppien kilta perustettiin Helsingin Suomalaisella klubilla helmikuussa 2009. Järjestö ajaa pilapiirtäjien ammattijärjestö, ajaa etuja ja vaalii toimintaympäristöä. Lähes kaikki suurimpiin lehtiin vakituisesti pilapiirroksia tekevät ovat kiltaan järjestäytyneet. Skarpit on graafisen suunnittelun ammattijärjestö Grafian alajaosto.

Skarpit valitsivat Sofi Oksasen kymmenen finalistin joukosta. Muina ehdokkaina olivat Tarja Halonen, Mikael Jungner, Tapani Kiminkinen, Urpo Martikainen, Olli Rehn, Juha Seppälä, Timo Soini, Alexander Stubb ja Jorma Uotinen.

Finalistien joukkoa katsellessa tulee mieleen suomalaisen poliittisen pilapiirtämisen historiantutkijan Marja Ylösen parin vuoden takainen artikkeli. Ylönen harmitteli suomalaisen talouseliitin harmautta ja näkymättömyyttä julkisuudessa. Sellainen tekee pilapiirtäjän työn vaikeaksi, kun todellisen vallan käyttäjien kustannuksella ei pääse irvailemaan.

Finalistien joukossa ei ole yhtään talouselämän vaikuttajaa. Juha Seppälällä tuskin tarkoitetaan Metson johtajaa, vaan samannimistä tunnetumpaa kirjailijaa. Jungner ei enää ole toimitusjohtaja, vaan puoluesihteeri.

Marja Ylönen piti pari vuotta sitten Fortumin Mikael Liliusta optioineen taivaan lahjana pilapiirtäjille. Yritysjohtajilla on nyt yksi syy lisää olla saamatta laajaa negatiivista julkisuutta. Sellaisen myötä helposti päätyy myös vuoden karikatyyripersoonaksi.

Valinta julkistettiin eilen 11.1. Karin päivänä Sanomatalossa -- kunnianosoitus edesmenneelle Kari Suomalaiselle, suomalaisen pilapiirroksen merkkimiehelle. Sanomatalon Mediatorilla Helsingissä avattiin valinnan yhteydessä myös Skarppien vuosinäyttely, joka on avoinna tammikuun loppuun.


* Timo Ronkainen. Sofi Oksanen on vuoden karikatyyripersoona. Kvaak.fi 11.1.2011.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset