lauantai 30. huhtikuuta 2011

Mikki Rehtimieli ja veli Hopo kustannusmaailmassa


Joskus ajattelin, että blogiin saisin helposti aiheita kuukausittain ilmestyvistä Aku Ankan taskukirjoista. Aika harvoin lopulta mainitsemisen arvoista on ollut. Elleivät sitten päivän uutiset ole sattuneet yhteen jonkin taskarista luetun kanssa. Tänään tuli mieleen tuplataskarissa 341 Läpimurto julkaistu Mikki Hiiri -kertomus Mullistava keksintö.

Italialaisten Giorgio Pezzinin ja Paolo Motturan sarjakuvassa käsitellään kirjapainotaidon syntyä ja merkitystä. Mikki Rehtimieli on kiertelevä ritari, joka jää auttamaan veli Hopoa. Hessu ei olekaan tavanomainen höselö, vaan maailmaa eteenpäin vievä oppinut munkki.

Kertomus on eräänlainen ideaalitarina kirjapainotaidon yhteiskunnalle tuomista hyödyistä ja eduista. Popularisointi tapahtuneesta historiankulusta. Näitä taskukirjoissa on aina silloin tällöin.

Veli Hopolla on selvät kansansivistykselliset suunnitelmat. Luostarin painokoneella aletaan tehdä tietokirjoja, joiden välityksellä kaikenlainen uusi tieto leviäisi tehokkaasti ja edullisesti.

Muutosvastarinta herää ensimmäisenä luostarissa. Vanhoja käsikirjoituksia kopioineet kirjurit vastustavat ajatusta oman työpaikkansa menetyksen pelossa. Veli Hopo osaa esitellä asiansa. Tarjolla olisi mahdollisuus ylennykseen kirjurista kirjailijaksi. Veli Velli aloittaa innoissaan keittokirjan teon, veli Yrtti rohto-oppaan kirjoituksen jne.

Kreivikuntaa johtava ylhäisyys Rautasaapas (Musta Pekka) ei ole munkkien suunnitelmista moksiskaan. Eiväthän alustalaiset osaa lukea.

Se onkin munkeille ongelma. Kirjoja tehdään ja painetaan, mutta harva niitä osaa lukea. Perustetaan kouluja ja oppi menee perille.

Rautasaapas alkaa olla helisemässä. Kun väki osaa lukea, Rautasaappaan välistävedot paljastuvat. Kuninkaan määräysten oikeaa noudattamista aletaan vaatia. Syntyvät sanomalehdet, poliittiset pamfletit, pilapiirrokset. Syntyy kansalaisyhteiskunta, demokratian ituja. Ketku Rautasaapas ajetaan tiehensä. Mielivalta saa väistyä lakikirjan tieltä.

Ritari Mikki Rehtimielikin alkaa kirjailijaksi, sillä "kynä tuntuu olevan väkevämpi kuin miekka".

Kirjapainotaito mahdollisti porvariston nousun yhteiskunnan huipulle. Sivistysporvaristo piti kunnia-asianaan pitkään, että vapauden ja kansalaisoikeuksien vaaliminen olisi nimenomaan sen käsissä. Se takaisi kaikille yhtäläiset mahdollisuudet.

Kustantamot olivat tässä avainasemassa. Ideologisista syistä tappiollista toimintaa pidettiin yllä vuosikymmeniä, aina toisesta maailmansodasta saakka.

Nyt ei enää vaalita. Ainakaan kustantamoissa, vaikka ne voittoa tekeviksi oli paineen alla saatu.

Vaalinta on jossain toisaalla. Vuodesta 1984 asti Suomessa toiminut McDonalds ei ole tuottanut voittoa paria poikkeusvuotta lukuunottamatta. 1984-2008 yhtiötä on lisäpääomitettu 86 miljoonalla eurolla.



* Aleksis Salusjärvi. WSOY lihoiksi, uusi omistaja pelastaa maailman. Luutii.
* Karo Hämäläinen. WSOY Hollannin taivaalle. Karon kuvalehti.
* Karri Kokko. Sanoma myi ”pienet perunansa” Ruotsiin. Kohtaamisia.
* Niklas Herlin. Kirja, pörssi ja tuotekehitys. Puheenvuoro.
* Jarmo Papinniemi. Jäähyväiset Bulevardille? Parnasso.fi
* Jukka Kemppinen. WSOY. Kemppinen.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset