sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Hyvää äitienpäivää!MattiHuu_YLE: Äitienpäiväksi aurinkoista ja lämpenevää säätä. http://bit.ly/ilYNHJ #sää

Kaunis, aurinkoinen äitienpäivä on koittamassa, ainakin jos on Matti Huutolan tviittausta uskominen. Ja miksei olisi, lyhyen ajan sääennusteet ovat hyvin luotettavia olleet viime vuosikymmenet.

On siis ilman puolesta hyvät puitteet muistamiselle. Toukokuun toinen sunnuntai on Suomessa jo vuodesta 1927 lähtien muistettu äitejä, virallinen juhla- ja liputuspäivä äitienpäivä on ollut vuodesta 1947.

Aamulla kirkossakävijöille, jos rakennus on ajalta ennen sotia, varmaankin muistutetaan kirkon seinällä olevasta kunniakirjasta ja vapauden rististä. Marsalkka Mannerheim myönsi jatkosodan aikana tämän kunnian osoituksen kaikille Suomen äideille 10. toukokuuta 1942.

Suomessa äitienpäivää vietetään amerikkalaisittain. Sama toukokuun toinen sunnuntai on käytössä monissa muissakin maissa, esimerkiksi Virossa ja Saksassa. Ruotsissa äitienpäivä on toukokuun viimeisenä sunnuntaina.

Suomeen juhlan toi kansakoulunopettaja Vilho Reima (1867-1948), yksi Suomen ensimmäisistä kansanedustajista. Valtiopäivillä Reima oli 1907-1909 Suomalaisen puolueen edustajana.

Reima kirjoitti äitienpäivistä ensimmäisen kerran 1912 Kotikasvatusyhdistyksen (nyk. Suomen vanhempainliitto) julkaisemaan Koti -lehteen. Reima oli lehden toimittaja 1910-1940, ja samalla toimi yhdistyksen muissakin tehtävissä. Äitienpäivän idean Reima oli saanut Yhdysvalloista. Näitä kokemuksiaan hän lehdessä jakoi, ja ehdotti niiden juurruttamista Suomeenkin.

Koulut lähtivätkin perinnettä synnyttämään. Alavieskassa juhlittiin paikallisella kansakoululla oppilaiden äitejä toukokuussa 1918, seuraavana vuonna jo monella muullakin paikkakunnalla. Vajaassa sadassa vuodessa juhlinnasta on tullut instituutio, johon kaikki kasvatetaan.

Ovat äidit muistamisensa ansainneet.

Kunhan juhlinnassa muistetaan, että äitiys ei ole mikään monoliitti. Äitejä on monenlaisia, vielä useammanlaisia on äiti-lapsi -suhteita. Annettakoon kullekin mahdollisuus olla sellainen kuin se on, eikä yritetä sovittaa yhteen muottiin siihen sopimatonta.

Viettäkää mukava päivä äitiä muistaen!* onnitteluvärssyjä äidille

(ei valkovuokkoja kuvattavaksikaan vielä löytynyt, ehkä valkeat krookukset kelpaisivat)

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset