tiistai 17. toukokuuta 2011

Markus-setä 120 vuotta


Muistakaa, lapset, syödä aamupuuronne!

Tämä toivotus on lukuisista komediasarjoista ja viihdeohjelmista tullut tutuksi monille niillekin, jotka eivät olleet syntyneetkään Markus-sedän lopettaessa Lastentunnin pitämisen Yleisradiossa vuonna 1956. Tänään 1891 syntynyt radiopersoona teki ohjelmaansa vuodesta 1927 alkaen, suomeksi ja ruotsiksi. Yleisradioon hän tuli töihin edellisenä vuonna.

Kolme vuosikymmentä ohjelmaa ja puuronsyöntikehotuksia ei voi mennä jättämättä jälkeä, varsinkaan pienille korville. Varmaankin Jukka Virtanen kirjoittaa Linnanmäen Peacock-teatterille tulevan kesänkin esitykseen jonkin puuro-viittauksen.

Markus Rautio (k. 1973) sittemmin tunnetusti ei pitänyt lapsista ollenkaan. Hänestä tuli kuitenkin nopeasti Suomen suosituin radioääni, ja suosio asetti rajat työlle.

Aino Pynnönen muistelee Lahden Radioharrastajien sivuilla:

Kun sitten Markus-setä alkoi pitää Lastentuntia, oli kaikki lapset koottava kuuntelemaan ja se oli hauskaa. Markus-setä jutteli lapsille oikein kauniisti ja opettavaisesti. Silloin oli käytössä jo sellainen torvi, että kaikki huoneessa kuulivat.

Rautiolla olisi tietysti ollut mahdollisuus rajoittaa työnsä lasten parissa radioon. Mutta ei. Hän toimi myös Lasten maailma -lehden päätoimittajana 1940- ja 1950-luvuilla.

Lähinnä Markus-setä on hämmentävä hahmo. Häntä imitoivat ja hänestä letkauttelevat sellaiset näyttelijät, joilla ei hänestä ole omaa kokemusta. Yleisön enemmistölläkään ei enää varmaankaan ole, muutoin kuin sketseistä.

"Jätä valo palamaan" tietää Tekno-Kekko Raution viimeisiksi sanoiksi. Ja ne todella ovat jääneet päälle.* Markus-setä. Elävä arkisto.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset