maanantai 29. elokuuta 2011

Huonomaineinen Bergman


Tänään 1915 Tukholmassa syntyi Ingrid Bergman, yksi ruotsalaisista Hollywoodtähdistä. 67-vuotissyntymäpäivänään 1982 hän kuoli Lontoossa. YLE Teema esitti eilen Bergmanin tähdittämän, Alfred Hitchcockin klassikkoelokuvan Notorious (Yhdysvallat, 1946).

Bergmanin esittämän Alicia Hubermanin isä tuomitaan Miamissa maanpetturuudesta kahdeksikymmeneksi vuodeksi vankeuteen. Toinen maailmansota on saatu päätökseen, mutta natsit jatkavat pahojaan Etelä-Amerikassa. Amerikkalainen agentti lähestyy alkoholisoitunutta Aliciaa tietämättä tarkemmin mitä hänen työnantajansa on petturin tyttären varalle ajatellut.

Hurmaavan komea agentti Devlin (Cary Grant) valloittaa Alician sydämen, ja päinvastoin.

Elokuvan nimi Notorious, paha- tai huonomainen, viittaa elokuvan molempiin pääjuoniin, natseihin ja Devlinin ja Hubermanin orastavaan suhteeseen. Hitchcock osaa virittää jännitystä hitaasti, mutta varmasti.

Suomessa elokuvaa on esitetty myös nimellä Kohtalon avain, mikä on osuva, tarinan jännityselementtejä korostava.

Rakkaustarinan tielle tulee tehtävä Etelä-Amerikassa. Alician vieteltävä isänsä vanha ystävä, tärkeä natsipomo. Se sujuu helposti, sillä natsi Alexander Sebastian (Claude Rains) oli jo aikaisemmin ihastunut korviaan myöden ystävänsä tyttöön. Äidin vastustus tekee Sebastianin liikkeistä vielä nopeampia, pari on pian naimisissa.

Avioliitto saa pääparin suhteen tosiaan koetukselle. Työn merkeissä pitää kuitenkin tavata, ja rakkauden säröjen jännitys peittää kaiken muun alleen. Ohessa selvitellään natsien julmuus toisiaan kohtaan, ydinaseen rakentamisen valmistelu ja Alician agenttiuden paljastuminen aviomiehelle ja anopille.


Yllä oleva kuva on elokuvan hyytävin. Juuri sitä ennen rakkaustarina on saatu onnelliseen lopputulemaan, ja kaikki sen alla tapahtunut tiivistyy näiden kolmen natsikollegan kysymykseen "Mitä tapahtuu, Alex?"

Katsoja tuntee jopa sääliä omiensa käsittelyyn joutuvaa Alexander Sebastianin puolesta. Henki tulee lähtemään. Ei ihme, että Rains nimitettiin Oscar-ehdokkaaksi parhaasta miessivuosasta.

Notorious oli ensimmäinen Hitchcockin elokuvista, jossa hän oli myös tuottaja. Ei tosin aivan yksin, mutta alku taiteelliseen vapauteen Hollywoodissakin oli saavutettu.

Elokuvan valmistelut oli aloitettu elokuussa 1944. Toiset tuottajat olisivat halunneet elokuvasta ensimmäisen ydinpommitarinan teattereihin, mutta se olisi edellyttänyt muun muassa miespääosanesittäjän vaihtamista. Hitchcock piti päänsä. Käsikirjoitustakin piti reilu vuotta nyöhemmin maailmantapahtumien, Japaniin pudotettujen ydinpommien vuoksi piti muuttaa. Onneksi piti päänsä. Kestävä klassikko on meillä nyt.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset