keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Mikä on Anttolan hovin osoite?


Näytä suurempi kartta

Suomalainen paikkatieto on suuressa murroksessa. Vanhoilla, perinteisillä ohjeistuksilla harvempi enää suunnistaa, maanteillekin on annettu katuosoitteet. Etelästä pohjoiseen edennyt uudistus ei ole vielä ihan kaikkien selkäytimessä.

Muutamia päiviä sitten Lapin hätäpuhelut alkoivat ohjautua Ouluun, Rovaniemen hätäkeskus on lakkautettu. Lappilaiset ovat kohisseet uudistuksen tuomista vaikeuksista. Autonsa ojaan ajanut pariskunta yritti saada ambulanssia avukseen, asiallisesti mies kertoi auton olevan ojassa kaksi kilometriä Tankavaaran tienhaarasta etelään. Hätäkeskuksesta oli tämän jälkeen vielä tivattu, että mikä oli tapahtumapaikan osoite.

Karttakeskus on tuottanut uudistuvaan aikaan monenlaista kirjallista ja digitaalista materiaalia. Suomen 100-sarjassa on julkaistu teemoittain tietoja erilaisista kotimaan tutustumiskohteista. Karttakeskuksen verkkokaupassa on tarjolla Suomen 100 Kansantarinat, Kartanot, Museot, Luontokohteet, Lintukohteet ja Lähiruokakohteet.

Suomen 100 Kartanot (Karttakeskus 2011, 3. painos) on kirjoittanut Jussi Iltanen, ja nimensä mukaisesti se esittelee sata suomalaista kartanoa. Yhtenä valintaperusteena on ollut kartanoiden avoimuus, pelkästään yksityiskäytössä oleviin Iltanen ei ihmisiä opasta.

Opaskirjan takakannessa luvataan, että teos sisältää osoitteet ja ajo-ohjeet autonavigaattoria varten. Ajatus tuntui huvittavalta.

Aikoinaan kartanot ovat olleet maamerkkejä kirkkojen ja tienhaarojen tapaan. Ennen ihmisiä on opastettu kartanoiden mukaan, nyt niiden sijainti tehtävä tiettäväksi.

Tosin kartanot ovat Etelä-Suomen juttu. Tokihan pohjoisessakin kartanoista puhutaan, mutta perin vaatimattomia etelään verrattuna ovat Oulun seudunkin kartanot.

Iltasen opuksessa ei esitellä yhtään kohdetta Keski- tai Pohjois-Suomesta. Pohjanmaalta mukana on kaksi, Itä-Suomesta (Savo ja Karjala) myös kaksi. Pohjoisin kohde on Orisberg (Åbergintie 38, Isokyrö). Itäpuolella maata pohjoisin esitelty on Anttolan hovi (Hovintie 101, Anttola).

Ei Iltasen Kartanot huono opas ole. Pääkaupunki- ja Turun seudulla asuvalle, Suomen menneisyyden loistosta kiinnostuneelle se on mitä parhain opas.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset