keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Mitä 50-vuotislahjaksi?


Takana ovat jo ne ajat, jolloin 50-vuotiaalle ostettiin porukalla keinutuoli ja seinäkello. Keski-iän noustua 50 vuoden pyykki ei enää merkitse ikääntymistä samoin tavoin kuin vaikka 50 vuotta sitten. Ikää halutaan kuitenkin muistaa perinteiden vuoksi juhlavammin.

Kustannusmaailmalla on tarjota ratkaisuja 50-vuotislahjaongelmaan. Minerva on julkaissut liminkalaisen Pekka Tuomikosken 50 vuotta sitten -kirjasarjaa ainakin vuodesta 1957 lähtien. Tietokirjailija ja teologi Tuomikoski on koonnut kansien väliin 50 vuotta sitten tapahtuneet keskeiset tapahtumat.

Sanoma on käyttänyt samaa ideaa. Se on julkaissut Parhaat palat -sarjaa alaotsikolla Aku Ankka 50 vuotta sitten. Tuomikosken teosten kanssa saman paksuiseen niteeseen on koottu kunkin vuosikerran parhaita sarjoja, ja kokoelmaa on höystetty tuota vuotta muistelevalla esipuheella. Aku Ankka 50 vuotta sitten -sarjaa on ilmestynyt vuodesta 1956 alkaen.

Parhaat palat 1962 on jo ilmestynyt. Helminä kirjassa ovat Carl Barksin jatkosarjat Roope-setä vaikeuksissa (tunnettu paremmin nimellä Maailman rikkain ankka) ja Roope-setä kaipaa vaihtelua (Sunien seitsemän kaupunkia). Ilmeisesti Tuomikoskelta on myös tulossa 1962 kirja.

Antikvaarit ja divarin pitäjät suosittelevat 50-vuotislahjoiksi tuona vuonna painettua kirjaa. Joissakin myymälöissä niitä on koottu jo valmiiksi samaan paikkaan asiakkaita varten.

Vuonna 1962 vuoden kirjallinen tapahtuma oli Henry Millerin Kravun kääntöpiirin (Gummerus 1962) takavarikko. Toimenpide teki ensipainoksesta harvinaisemman.

Kansallisbibliografian mukaan vuonna 1962 julkaistiin uusintapainokset mukaanlukien yli 4600 teosta. Melkein neljäsosan määrästä tosin nielaisee Peruskartaston lehdet. On siinä silti koko joukko nimekkeitä valittavaksi.


* Pekka Tuomikoski: 50 vuotta sitten - 1962. Minerva.
* Walt Disney: Aku Ankka parhaat palat 1962. SanomaMagazines.


4 kommenttia:

Riku Riemu kirjoitti...

Se on muuten saatanan saletti, ettei 1962 ole 50 vuotta sitten, eikä tule sitä koskaan olemaan!

Minä olen 18, mitä nyt posket vähän roikkuvat.

Reijo Valta kirjoitti...

Kuten varmaan arvaatte, kirjoitus sai alkunsa eilen näkemääni Parhaat palat 1962 opuksesta. Hyvissä ajoin on ensi vuoden juhlijoihin varauduttu.

Ihmismäärän lisääntymisen merkitsevyyttä korostaakseen BBC oli nettisivuilleen testin tehnyt. Sen koonti sivun mukaan olen 44-vuotias suomalainen mies.

Kuka noita kaavamaisia nettitestejä tosissaan ottaa.

Riku Riemu kirjoitti...

Nettitesteihinkään ei tosiaan ole luottamista, niiden mukaan olen 80 tai 90, vaikka oikeasti kohta 50.

Reijo Valta kirjoitti...

Olikohan se 98-vuotiaana kun Eino Jutikkala sanoi tuntevansa olevansa väestökirjanpidossa mainitun iän mukaisessa iässä. Vielä vuotta aikaisemmin hän omien sanojensa oli tuntenut olevansa vetreä kasikymppinen.

Ulkopuolisesta vaikuttaa siltä, että Jutikkala oli tuo "vetreä kasikymppinen" vuodet 1932-2004.

Tämä nyt vain sillä, että on ainakin ollut muitakin kuin markkinamiesten suosikkikohderyhmää "nuoria aikuisia".

Tosin 50-vuotisjuhlintakin taitaa osin olla tähän suuntaan menossa. Että ostappa moottoripyörä ja elä nuoruutesi viimeinkin!

Toivottavasti itseen ei pyöräkuume iske, ainakaan kovin pahasti.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset