keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Conan O'Brien ei voi lopettaa


Eilen Oulun Doc Loungessa esitettiin Rodman Flenderin ohjaama Conan O'Brien Can't Stop (Yhdysvallat 2011). Talk show-isäntä O'Brienin viimeaikaiset tv-kuviot lienevät tutut, O'Brien sai valtakunnallisen tv-kanava NBC:n tähtipaikan Jay Lenolta, ja vain vajaan vuoden jälkeen näyttävät potkut heikkojen katsojalukujen vuoksi. Sittemmin sopimuksen määrämän karenssiajan jälkeen hän on jatkanut TBS-kaapelikanavalla. Suomessa muutosten myötä Conan on päätynyt Suomitv-kanavalle, muutos Yhdysvaltain tv-kuviossa lienee saman suuntainen.

Pakollisen karenssiajan O'Brien vietti kiertueella. Dokumentti Can't Stop kertoo tästä 32 kaupungissa esitetystä show'sta. Kiertueelle annettu The Legally Prohibited nimi viittaa siihen, ettei O'Brienilla tiimeineen ollut tuona aikana asiaa televisioon, radioon tai internetin kautta striimattuihin lähetyksiin.

Dokumentin perusteella kiertueen ohjelmisto oli suurelta osin samantapainen kuin televisio-ohjelma. Poikkeuksena oli, että O'Brien itse lauloi ja soitti kitaraa Jimmy Vivinon johtaman The Legally Prohibited Bandin keulana. Ei mikään huono cover-bändin johtaja tuo O'Brien.

Conanin ottaa tietysti suunnattomasti päähän sopimuksen purkautuminen NBC:n kanssa. Jälkiviisaasti O'Brien itsekin ymmärtää, ettei hän olisi ansainnut klassisen "Tonight show'n" juontajan paikkaa. Paha on kuitenkin toisaalla. Tv-kanava pyrki tuotantokustannusten leikkaamiseen luomalla entiselle juontajalle Jay Lenolle kevyemmän budjetin ohjelman, ja arvatenkin Conanin tiimi oli halvempi kuin Lenon.

Säästöyritys oli kanavalle kuitenkin katastrofi, ja lopulta O'Brien itse vihelsi pelin poikki. "Tonight" ei voi olla keskiyön jälkeen.

Dokumentin ohjaaja Flender on saanut aikaan oivallisen kuvauksen kiertueesta ja sen päähenkilöstä. O'Brien pitää esiintymisestä, kliseisesti sanottuna, hän elää yleisöstä. Mutta rajansa kaikella. Keskilännen keikkojen täyteen ohjelmoidut päivät käyvät hermoille ja kurkulle. Samoin festarikeikan kolmen tunnin ohjelmavaatimus lisättynä useilla juonnoilla.

Conan O'Brien halusi jakaa nimikirjoituksia ja tavata fanejaan ennen ja jälkeen keikkojen, mutta omasta päätöksestään. New Yorkissa hän taustatiiminsä vastusteluista huolimatta menee esiintymispaikan ulkopuolelle jakamaan nimmareita. Vapaapäivinä heitettiin yllätyskeikkoja ja vierailtiin O'Brienin Harvandin vuosikurssin 25. juhlissa.

Dokumentissa ei kerrota, mutta yksi kiertueen syitä lienee se, että O'Brien halusi pitää tiiminsä koossa. Yli puolen vuoden tauko tekemisessä olisi saanut sen hajaantumaan. Ohjelmistossa hän pääsi vuodattamaan kiukkunsa entistä työnantajaansa kohtaan.

Flender on saanut kiertueesta kasaan ihan oikean dokumenttielokuvan. Rutinoituneen tv-persoonan pinnan alle päästään ainakin hetkittäin.

Kiertue teki tehtävänsä. Conan sai purkaa sydäntään, ja sai yleisöltä suoraa palautetta. Kaksi viikkoa sen jälkeen alkoivatkin TBS-kanavan lähetykset.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset