maanantai 5. joulukuuta 2011

Hajasijoitettu energia

Keväällä kirjoitin Andrea Rossin joka kodin ydinvoimalasta, jonka piti tulla markkinoille lokakuussa. Ei tullut. Olen odotellut, että Magneettimedia joka nosti asian Suomessa esille, olisi kertonut italialaisen "keksijän" hankkeen lopputulemasta. Journalismiinhan kuuluu esille nostettujen asioiden seuraaminen.

Rossi järjesti 28. lokakuuta suuren kokeen, jossa muun muassa ruotsalaisten Nu Teknik -lehden tarkkailijoiden silmien alla kaikki valmistetut E-Catit yhteenkytkettyinä tuottivat 5,5 tunnin aikana vajaat puoli megakilowattia energiaa. Samalla Rossi ilmoitti, että hän on saanut yksityisen sijoittajan tukemaan hanketta, ja tuon tuntemattomaksi jääneen businessenkelin toivomuksesta hän vetäytyy kokonaan julkisuudesta.

Ei siis saatu laitteita Kärkkäisen kodinkoneosastolle. Eikä seurantajuttua asiakaslehti-vaihtoehtoismedia Magneettimediaan.

Sen sijaan meille on kerrottu, ettei öljy lopukaan. Laskelmat maanalaisen superenergian loppumisesta ovat vain vedätystä, hintojen vedätystä ylöspäin. Joku venäläinen tutkija on näin kertonut.

Rossin laitteen lukuisista kuvitelluista eduista olisi yksi ollut energiantuotannon riippumattomuus suurista toimijoista. Sunnuntain Helsingin Sanomat nosti tämän esille yhtenä tulevaisuuden visiona: tulevaisuudessa kuka tahansa voi tuottaa energiaa.

Energian pientuotanto on ollut tutkimuksenkohde ja puheenaihe jo pidempään. Hankkeita ja käytännönratkaisuja on ollut tarjolla monenlaisia, mutta yksikään ei ole edennyt laajemmin. Vuosituhannen alussa Ari Lampinen teki selvityksen, jonka mukaan Suomen tarvitsema energia voitaisiin tuottaa maatiloilla, suurimmaksi osaksi ympäristöä kuormittamattomalla tavalla. Paljolti olisi kyse nykyisin harakoille menevän energian talteenotosta.

Vanhasen hallitukset tekivät suuria risupaketteja, mutta keskustan peruskannattajakunnan hyödyksi nämä ratkaisut eivät ole tulleet. Esimerkiksi Mikkeliä lämmitetään Venäjän Karjalasta tuodulla energiapuulla.

Samaan aikaan tukipolitiikka on päinvastoin tehnyt maatilat entistä riippuvaisemmiksi tuontienergiasta. Investointitukia saa öljypolttimen hankintaan, ei biokaasuvoimalan perustamiseen.

Maanviljelijöiden omat tuottajajärjestöt ovat myös hajautettua energiantuotantoa vastaan. Yksittäisillä viljelijöillä ja talollisilla olisi intoa kehittää tilojansa uusille tuotantosuunnille, erityisesti jos se pienentäisi tilan menoja. Omavaraisuus on monille edelleen ihanne, se toisi varmuutta ja pysyvyyttä maatalousyrittäjän arkeen, joka heijastuisi myös lähiympäristöön ja tuotantoeläinten hoitoon.

Vallankumoukset olisivat tarpeen, kuten Hesari kirjoittaa. Voisikohan Valio vielä irrottautua uuden ydinvoimalan rakentamisesta? Käyttäisi rahat vaikka biokaasuvoimalan piirustusten tekemiseen ja alkaisi ostaa sähköä omilta jäseniltään?

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset