maanantai 9. tammikuuta 2012

Ehompi Roope-setä


Disneyn sarjakuvamaailmassa pienetkin muutokset ovat suuria uudistuksia. Vuoden alusta Sanoman Ankka-lehtiperheeseen vuodesta 1978 lähtien kuulunut Roope-setä on muuttunut, kuten uusimman numeron (1/12) kansi kertoo, entistä ehommaksi. Taskulehden koko on kasvanut pari senttiä korkeutta ja leveyttä.

Roope-setä -lehden aineisto on pääasiassa tullut Italiasta. Uudistuksen jälkeen lehti on ulkoasultaan samankokoinen kuin italialainen esikuvansa, myös kuukausittain ilmestyvä Paperino Mese (suom. kuukausittainen Aku Ankka). Yhtäläisyys italialaiseen kumppaniin ei ole kuitenkaan täydellinen. Suomalaisessa versiossa sivuja on sata, italialaisessa lähes kaksin verroin (196 s.).

Sisällöltään Roope-setä jatkaa tutulla ja turvallisella linjalla. Johtotarinassa Superkuhmu Roope ja Kroisos ottavat mittaa toisistaan, ja sattuman kautta (Akun aiheuttamana) Roope saa ylivoimaisen vahvan aseman pörssissä. Roope ei kuitenkaan tule kertoneeksi Akulle saamastaan edusta, ja Aku hövelinä paikkaa virheensä. Mikä Roopen mielestä oli tietysti kamala virhe.

Toimituksen tietonurkkauksen nimi on vaihtunut vuodenvaihteessa Roope-sedän tietotoimistosta Päivän Pamaukseksi. Sivulla selvitetään lehtiuudistusta ja esitellään kuukauden klassikkotarinan piirtäjä, Giulio Chierchini (s. 1928).

Kuukauden klassikko on vuodelta 1974, Kadonneiden korujen arvoitus. Mikki Hiiri kutsutaan Höpslandian hoviin selvittämään ikäviä koruvarkauksia. Syyttävä sormi alkaa osoittaa kohti kruununprinssiä, mutta skandaaleilta vältytään. Gian Giacomo Dalmasson käsikirjoittamassa jutussa Mikki ratkoo rikoksen yksin, ilman apumiehiä.

Chierchinin ruudun täyttö on ilmavaa ja ekonomista. Hetken epäilen lehden suurentuneen koon tuoneen lisää tyhjää tilaa ruutuihinkin, mutta siitä ei ole kyse. Chierchinin peruskokoisissa ruuduissa on harvoin edes taustoja.

Lehden lopuksi on kaksi tuoreempaa tuotantoa olevaa tarinaa. Pikku-Akun (Akun lapsena) seikkailuissa kuullaan puiden tarinoita ja vaihteeksi journalisteina toimivat Aku ja Touho saavat testattavakseen Roopen tehtaiden uuden kameran.

Donna Duck hurmaa 1937.
Päivän Pamauksessa muistutetaan myös, että tänään 9. tammikuuta Donna Ankka täyttää 75 vuotta. Meksikolaisen kaunottaren ensiesiintyminen oli tänä päivänä 1937 teatterilevitykseen tulleessa Don Donald piirroslyhärissä. Donna oli roolitukseltaan esi-Iines (Daisy Duck). Iines on Donnaa muutaman vuoden nuorempi, Iines astui parrasvaloihin 7. kesäkuuta 1940 filmissä Mr. Duck Steps Out.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset