tiistai 10. tammikuuta 2012

Ruokapaketteja tarvitsevillePäivän uutisissa on kerrottu, etteivät sosiaalitukiin oikeutetut suomalaiset hae tukiaan. Hesarissa kerrottiin myös, että Viron maaseudulla toivotaan ruokapaketteja Suomesta. Edellinen on ollut tiedossa jo viimeiset viisitoista vuotta, jälkimmäinen on ainakin minulle uusi tieto. Hyvinvointiyhteiskunnassa ei kehdata pyytää, olemattomien tukien maassa on pakko.

Taannoin sukulaiseni pesää selvittäessä kävi ilmi, että hän oli 1960-luvulla ja vielä 1970-luvun alussakin säännöllisesti lähettänyt ruokapaketteja Lappiin, parille perheelle Muonioon ja Kolariin. Jäämistössä tästä oli todisteena lappilaisten lähettämät kiitoskirjeet. Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta rakennettiin vasta 1970-luvun alussa, joten etelän paketit olivat tervetulleita.

Aivan vastikkeetonta ei ruokapakettien lähettäminen ollut. Niiden avulla ylläpidettiin ainakin tuttavuussuhdetta, jonka perusteella kesäisin lomaileva etelän ihminen sai pohjoisessa käydessään yösijan. Harvemmin keskiluokallakaan oli varaa majoittautua pohjoisen hotelleissa useampia öitä.

Muoniosta ja Kolarista tulleet kirjeet näyttivät suurella vaivalla kirjoitetuilta. Sisältö oli yleensä lyhyt, kaksi kappaletta tekstiä. Ensimmäisessä kiitettiin, ja kerrottiin ruoan tulleen tarpeeseen. Toisessa valitettiin työn vähyyttä tai saatettiin kertoa perhetapahtumista. Lopuksi toivotettiin tervetulleeksi ensi kesänä.

1960-luvulla maaseudulla joutui maksamaan veroa kotona asuvista työikäisistä lapsista. Heidän työpanoksensa katsottiin hyödyttävän pientilallistakin, ja tästä hyödystä verottaja halusi oman osansa. Varsin tehokkaasti köyhempien perheiden lapset päätyivät maailmalle.

Toinen kiitoskirjeitä lähettäneistä perheistä ilmoitti muuttaneensa Ruotsiin. Toisen myöhemmät kohtalot eivät kirjeistä selvinneet. Ehkä tupojen etenkin pohjoisessa suuresti nostamat palkat ja/tai valtion pientilallisillekin laajennetut maataloustuet auttoivat sen omille jaloilleen. Taksoihin perustuva verotuskin jäi 1960-luvulle.

Jäämistössä seuraava dokumentti lomanvietosta oli rakeinen valokuva, jossa sukulaismies laskeutui Spear Airin lentokoneesta jossakin Espanjassa (kuvan kone on parkissa Helsinki-Vantaalla 1973). Spear Air oli Keihäsmatkojen oma lentoyhtiö, joka toimi vuosina 1972-1974.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset