keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Tilanne kärjistyy - Ilta=Sanomat 80 vuotta


Tänään 1932 ilmestyi Ilta=Sanomain ensimmäinen numero. Pari päivää aikaisemmin Lapuan liikkeen toiminta oli kärjistynyt ja maan hallitukselle helmikuun 28.-29. välisenä yönä valkeni tilanteen oikea luonne. Suomi oli vallankaappauksen partaalla.

Tieto levisi pääkaupunkiseudun lehtien toimituksiin. Mäntsälässä alkanut kapina Helsingin Sanomien päätoimittajan Eljas Erkon mielestä vaati tavanomaisesta lisälehdestä poikkeavaa tiedottamista. Helmikuun viimeisen päivän Hesarin iltapäiväpainokselle annettiin uusi nimi, ja samalla oli uusi lehti syntynyt.

Ilta=Sanomat ilmestyi helmi-maaliskuussa 1932 kuuden päivän ajan. Lehti ilmestyi uudelleen myyntipisteisiin Los Angelesin olympialaisten ajaksi ja säännöllinen julkaiseminen alkoi lokakuun 15. päivä samana vuonna.

Hesari iltapainos lehti oli aina 1960-luvun lopulle saakka. 75-vuotisjuhlien kunniaksi lehdestä on kirjoitettu historia, Timo Kilven Uutisia, historiaa ja puheenaiheita (WSOY 2007). Sen mukaan lehti itsenäistyi Hesarista vasta 1983. Olihan vuonna 1980 perustettu Iltalehti aluksi Uuden Suomen iltapäiväpainos, joten kilpailijasta piti erottautua.

Iltapäivälehdet syntyivät Suomeen siis nopeamman tiedottamisen tarpeesta. Viihde ja politiikan viihteellistäminen ei Kilven mukaan ole niin uusi ilmiö kuin usein ajatellaan. Todisteeksi Kilpi kaivaa lööpin vuodelta 1963. Eduskunnan puhemies K. A. Fagerholm, entinen parturioppilas, oli leikannut tv-tähti Niilo Tarvajärven kaljuksi.

80-vuotisjuhliin on ilmestynyt lehden erikoisnumero. Päivälehden museossa on Ilta=Sanomien juhlanäyttely 11. maaliskuuta saakka.

Mäntsälän kapinan tapahtumia voi seurata Hesarin blogissa. Matti Huuskonen raportoi 80 vuoden takaa.


Helsingin Sanomat on myös muuttumassa tabloid-kokoiseksi lehdeksi. Tämä herättää pelkoja lehden juttujen lyhenemisestä ja viihteellistymisestä. Toisaalta myös suomenkielinen Le Monde Diplomatique on muuttumassa samaan kokoon. Voima-lehti on ilmestynyt tabloidina jo pitkään.

Koolla ei ole merkitystä, on vanha hokema. Vasta käytäntö osoittaa mitä sillä koolla saadaan aikaiseksi.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset