maanantai 14. toukokuuta 2012

Sata vuotta August Strindbergin kuolemasta


Tänään on kulunut sata vuotta August Strindbergin kuolemasta. Tänään Tukholmassa kello 16.30 Ekholm & Tegebjer julkaisee Per Demervallin ja Ola Skogängin sarjakuvaromaanin Dödä rummet, josta on saatu esimakua näyttelyissä eri puolilla maailmaa, muun muassa Angoulemen sarjakuvafestivaaleilla ja Espoo Hanasaaressa. Edellisestä Ville Ranta teki sarjakuvareportaasin Kaltioon (Ruotsalaiset Ranskassa).

Ruotsalaiset ovat koko joukolla tehneet sarjakuvia Strindbergistä! Ei pöllömpi tapa muistaa kansakunnan kaapin päälle nostettua.Jatkokertomuksissa on julkaistu neljä August Strindbergin tekstiä. Pisin niistä on huoneteatterikappale Velkojat, jonka Päivälehti julkaisi jatkotarinana 1902. Teklan ja hänen nykyisen ja entisen miehen kolmiodraama pitää otteessaan edelleen.

Dogmaattisuuden aiheuttamia kärsimyksiä Strindberg kuvaa myös Päivälehdessä 1902 julkaistussa novellissa Korkeampia tarkoituksia. Miten käy onnellisesti naimisissa olevan maalaispapin, kun kirkko määrää palvelijoilleen selibaatin? Ja miten seurakuntalaiset suhtautuvat muutokseen?

Saman vuoden Päivälehdessä julkaistiin lisäksi kaksi muuta Strindbergin novellia, Pienet ja lyhyt ivailu Ujous ja kylmyys. Kuka lienekin lehteen julkaistavat tarinat valinnut, hän ei ole ajatellut lehden lukijoiden tarvitsevan pakoa arjesta.

Helsingin Kaiun Kuukauskuvalehdessa 1910 lukijoille tarjoiltiin kevyempi Strinberg-novelli Harhakuva, mutta piikki senkin lopuksi annetaan.


* Velkojat
* Korkeampia tarkoituksia
* Pienet
* Ujous ja kylmyys
* Harhakuva


* Per Demervall & Ola Skogäng: Dödä rummet -nettisivut

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset