sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Suuret jätepyörteet


Illalla Ylen nettiuutiset muistuttivat Tyynen valtameren jätepyörteestä. Muovijäte velloo edelleen suurimman valtameren pohjoispuolen merivirtojen välissä, ja uutisessa mainitun tutkija Miriam Goldsteinin mukaan muovia on meressä nyt sata kertaa enemmän kuin neljäkymmentä vuotta sitten.

Selvästikään merien roskaamista ja muovien pääsyä luontoon ei ole saatu loppumaan tai edes rajoitettua. Huolta tuntuu herättävän, että edelleen laajetessaan osia muovilautoista saattaa alkaa rantautumaan Kalifornian rannikolle. Rantatonttien ja matkailukohteiden arvo uhkaa rapistua.

Ympäristötietoutta jätelautan suhteen on yritetty herättää aikaisemminkin. Esimerkiksi 1980-luvun lopulla nuoriin vedottiin Teini-ikäisten mutanttininjakilpikonnien avulla. Ilta-Sanomissakin julkaistussa sarjakuvastripissä nuorison suosikit opastivat, että sixpackejä yhdessä pitävät muovirenkulat kannattaa leikata saksilla auki, etteivät ne jää lintujen kauloihin ja siten aiheuta luontokappaleille ikäviä tilanteita.

Tuolloin oli tehty useita havaintoja lintukuolemista, joissa albatrossi tai joku muu suurempi lintu oli hukkunut tai nääntynyt kun kaulassa ollut muovirenkula oli tarttunut karahkaan tai vastaavaan, joka esti linnun liikkeen.

Sittemmin ainakin Suomessa nuo muovirinkulat ovat korvautuneet pahvikääreillä tai koko six-, eight- tai twelvepackin ympäröivillä muovikääreillä. Linnut ehkä selviytyvät, mutta muovikääresaasteen määrä on moninkertaistunut.

Teini-ikäisten teinimutanttininjakilpikonnien haitalliseen vaikutukseen viranomaiset pystyivät puuttumaan. Monissa Euroopan maissa, myös Suomessa, lapsille suunnattujen tv-sarjojen nimiä muutettiin. Viranomaisia häkellyttivät nimessä oleva ninja ja Michelangelon nunchakut. Ne poistettiin. Tv-sarjaa esitettiin Teenage Mutant Hero Turtles -nimellä, ja Michelangelon taistelukohtaukset korvattiin sellaisilla, joissa ei nunchakujen käyttötekniikka paljastunut.

Valtamerten jätepyörteet eivät ole ainoastaan yhdysvaltalaisten ongelma. Enkä tarkoita tällä nyt Tyynenmeren Aasian puoleista rannikkoa. Samanlainen jätepyörre on syntynyt myös Pohjois-Atlantille Euroopan ja Pohjois-Amerikan väliin.

Pohjois-Atlantin jätepyörre sijaitsee suurinpiirtein kuuluisan Bermudan kolmion alueella. Eikä se varmaankaan sieltä mitenkään mystisesti itsestään katoa.* Jarin blogissa asiallisemmin ja linkkien kera.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset