sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Asioiden järjestys



Mikko Kuorinki
The Order of Things: An Archaeology of the Human Sciences
Mark Pezinger Verlag 2012


Rovaniemellä syntynyt Mikko Kuorinki (s. 1977) on Taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut kuvataiteilija. Helsingissä asuva ja työskentelevä Kuorinki on pitänyt yksityisnäyttelyitä Suomen taidemuseoiden lisäksi Ruotsissa, Liettuassa ja Saksassa, ryhmänäyttelyissä laajemminkin ympäri Euroopan. Rovaniemen taidemuseossa Kuoringin töitä on ollut viimeksi esillä vuonna 2005 näyttelyssä Nine questions.

Itse Nine questions -teos on kaksiosainen video, jossa taiteilija kysyy yhdeksältä ihmiseltä yhdeksän kysymystä. Mikä tekee elämästä elämisen arvoisen? Mikä tekee sinut surulliseksi? Mitä toivot eniten? Mitä kaipaat? Mikä tekee sinut onnelliseksi? Kuka sinä mieluiten olisit? Mikä on paras asia, joka sinulle on tapahtunut? Mikä tekee elämästäsi kestämätöntä? Mikä on pahin asia, joka sinulle on tapahtunut?

Kuorinki on siis lähinnä käsitetaiteilija, jos tarkentavaa määritettä hänen taiteilijalaadulleen halutaan antaa.

Saksalaisen Mark Pezinger Verlagin julkaisema The Order of Things -kirja on käsitetaiteellinen luomus. Alaotsikkoaan myöten se viittaa ranskalaisen filosofi Michel Foucaultin (1926-1984) vuonna 1966 julkaisemaan teokseen, tai tarkkaan ottaen siitä vuonna 1970 tehtyyn englanninkieliseen käännökseen. Foucault suunnitteli teoksensa nimeksi L'Ordre des Choses, mutta luopui alkuperäisestä suunnitelmastaan kahden strukturalistin julkaistua juuri ennen häntä tämän nimiset kirjat. Käännöksessä alkuperäinen ajatus toteutettiin Foucaultin toiveen mukaisesti. Suomeksi The Order of Things on julkaistu alkuperäistä ranskankielistä nimeä noudattaen Mika Määttäsen suomennoksena Sanat ja asiat: Ihmistieteiden arkeologia (Gaudeamus 2010).

Foucaultin teos on saanut klassikon aseman. Erityisesti se on vaikuttanut kulttuurintutkimukseen. Foucault korostaa, että asioita on tarkasteltava taustaansa vasten, tutkijan on kaivettava esiin mitä käsitteillä, sanoilla on käyttöaikaan tarkoitettu. Myöskään ’ihminen’ ei ole Foucaultin mukaan tarkoittanut kaikkina aikoina sitä, mitä me sillä nykyisin ymmärrämme. Itse asiassa ’ihminen’ olisi varsin tuore keksintö.

Kouringille Asioiden järjestys on aakkosjärjestys. Hän on järjestänyt Foucaultin sanat aakkosten mukaan. Kirja alkaa kahdella ja puolella sivulla a-artikkeleita ja loppuu Zoophytorumiin. Välissä ovat kaikki muut sanat kukin järjestystavan vaatimassa paikassa.

Kirjojen sanoja on aakkostettu maailmalla ja Suomessakin aikaisemmin. Esimerkiksi Jouni Kemppi järjesti Jukka Petäjän surullisen kuuluisaksi tulleen Helsingin Sanomissa julkaistun nippukritiikin (19.10.2009) sanat uudelleen. Kempin runo Esikoiskirja runouden uuden äänenmurros on julkaistu muun muassa uutta suomalaista kokeellista runoutta esittelevässä Vastakaanonissa (Poesia 2010).


Aakkostaminen on taiteen menetelmä siinä missä mikä muukin. Tärkeintä on se, mitä menetelmien avulla saadaan aikaan. Kuten aina korostetaan, tekniikka ei ole pääasia vaan sanoma.

Markkinointimateriaalissaan Kourinki on avannut teoksensa man-sanojen kohdalta. Foucaultin tapaan Kuorinki taitaa haastaa ajattelemaan sitä, mitä on ihminen missäkin yhteydessä, vai onko ihminen, mies ollenkaan. Ranskan homme-sanat olisivat johdattaneet samaan pohdintaan, mutta kielen valinnan on tainnut ratkaista otsikko.

Toki Kuoringin The Order of Things avautuu moniin eri suuntiin. Yksilöllinen, ainutlaatuinen persoona voi etsiä sopivia sanoja käsiteltäväkseen. Ainakin ’knowledge’, ’thought’ ja ’time’ sanoja tähän tarpeeseen on runsaasti.



Julkaistu Kaltiossa 3/2012.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset