maanantai 9. heinäkuuta 2012

Kesää syksylläKesäpaikan kirjapinoista löytyi Essi Vallan (1908-1999) viimeiseksi jäänyt romaani Kesää syksyllä (Otava 1967). Essi (oik. Ester) Valta on samaa sukua, samassa sukukirjassa meidät mainitaan. Läheisiä suhteita meillä ei kuitenkaan ollut, vasta sukukirjasta sain tietää kirjailijan olemassa olosta. Kirjallisissa piireissäkin Essi Valta on tainnut jäädä viime vuosikymmeninä vähemmälle huomiolle.

Kesää syksyllä on jatko-osa aikaisemmin ilmestyneelle romaanille Puisto (Otava 1963). Etuliepeen sitaatin perusteella Lassi Nummi on pitänyt Puistosta, "... hänellä on erittäin hyvä rytmitaju: pienistä lauseyksiköistä lukuihin ja kokonaisrakenteeseen asti hänen proosansa rakentuu miellyttävästi ja vaivattomasti."

Essi Valta kertoo äidin ja tyttären välisesä suhteesta. Tapahtumat sijoittuvat Maria-äitiin ihastuneen matematiikan opettaja Riku Korpelan taloon, kaupunkiin puiston laidalle. Teos alkaa asunnottomaksi jääneen tyttären ujuttautuessa asumaan Korpelan kotiin. Tytär Minerva halusi tutustua tarkemmin mieheen.

Minerva on sotkenut asiansa pahoin, mutta hän ei tunnu kantavan huolta tulevaisuudesta. Edellisen osan lukeminen olisi varmaan taustoittanut lähtökohtia, mutta tähän hätään Puistoa ei ollut saatavilla.Nummen toteaman mukaisesti Essi Valta kirjoittaa hyvin. Lyhyt lause kulkee napakassa rytmissä, kirjoitustapa ei ole vanhentunut yli neljässäkymmenessä vuodessa lainkaan. Vai pitäisikö ajatella, että suomalainen perusproosa ei ole kielellisesti kehittynyt näinä vuosina?

Ajan kulumisen huomaa kirjoituksen sisällöstä. Minerva on saanu häädön asunnostaan miesvieraiden takia. Muutenkin tiukempi seksuaalimoraali on paljon läsnä asenteissa, toiveissa ja peloissa. Minervan yksinhuoltajaäiteys ei ole yksioikoinen juttu. Romaania voisi pitää ajankuvana, murroskauden ratkaisumallina.

Aika näkyy myös joissakin arkisten toimien kuvauksissa. Erityisesti ihastuin lauseeseen "Minerva käänsi sähkön."

Kehtaa tätä kirjailijaa sukulaisekseen sanoa.


Essi Vallan teokset:

* Tuli poltti Tuomaan talon. 1940.
* Kievarin Ulla-Maija. 1943.
* Rakas olet, elämä. 1945.
* Suon seppele. 1948.
* Piha. 1952.
* Sirppi. 1955.
* Ulapalla kulkee laiva. 1960.
* Puisto. 1963.
* Kesää syksyllä. 1967.

-- kaikkien kustantaja Otava. Ester Valta oli Otavan kustannusvirkailijana 1939-1970.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset