keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Listoja ja tilastoja


Urheilukilpailut ovat tilastonikkareiden suosikkitavaraa. Erityisesti suurkisat, kuten Olympialaiset, on dokumentoitu useiden eri kirjojen kansien väliin. Lontoon kisojen jälkeen saanemme päivitettyjä laitoksia, internetistä huolimatta. Kotimaisen yleisurheilun tasoa voi melko ajantasaisesti seurata Tilastopajasta.

Mutta urheilu ei ole ainoa intohimoisesti seurattu. Musiikin myyntitilastot kiinnostavat myös monia, vaikka kulttuurin tilastointi ei aina olekaan yksioikoista ja selkeää. Koska listoilla on tärkeä merkitys myynnin vauhdittajana, niitä on usein muokattu alan suurten toimijoiden toiveiden mukaisesti.

Suomalaisista levymyynti- ja radiolistoista pitää blogia niitä pitkään seurannut Timo Pennanen. Hän kokosi Rumban 50 hittiä -listaa vuodet 1992-2007. Rumban listan ja Pennasen kunnianhimoisena tavoitteena on pyrkiä mahdollisimman tarkkaan tulokseen, myynnissä tai soittomäärissä. Aivan hiljan Pennanen moitiskeli radiolistan painoarvokertoimia.

Kuten urheilun tilastot, musiikkilistat palauttavat mieleen muistoja. Listojen avulla voi myös tarkistaa, mikä oli suosikkirallatuksena milloinkin.

Listablogin kesäsarjana on olleet sooloartistit, jotka ovat menestyneet parhaiten Suomen listalla kuolemansa jälkeen. Laila Kinnunen pääsi albumilistalle ensimmäisen kerran kuolemansa jälkeen, tosin 1960-luvun alussa singlet olivat tärkein levymyyntiartikkeli. Topi Sorsakosken sooloura Agentseista lähtemisen jälkeen tuotti korkeimmat sijoitukset juuri kuoleman jälkeen.

Blogin sivupalkissa on suorat linkit erilaisiin vuositilastoihin (2007 lähtien). Esimerkiksi vuoden 2009 hitti oli Lady Gagan Pokerface, viime vuonna sellainen oli Adelen Rolling in the Deep.


* Listablogi


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset