maanantai 16. heinäkuuta 2012

Rodney King


Uutiset maailmalta kertoivat, että Rodney King (s. 1965) on kuollut. Hänet löydettiin sunnuntaiaamuna itserakentamastaan uima-altaasta Rialtosta, vajaat 90 kilometriä Los Angelesista. Rodney King muistetaan parhaiten pahoinpitelyn uhrina. Los Angelesin poliisit hakkasivat Kingin vuonna 1991. Ohikulkija videoi tapahtuman, ja kun poliisit vapautettiin kaikista syytteistä kaupungissa syntyi valtava mellakoiden sarja, joissa kuoli 53 ja loukkaantui tuhansia ihmisiä.

Nekrologeissa on muistettu Rodney Kingin eräässä keskustelutilaisuudessa esittämää kysymystä. Can we get along? Voimmeko tulla keskenämme toimeen?

Pahoinpitelyn jälkeen King jäi julkisuuteen. Tarkkaan raportoitu siviilikanne poliisia vastaan tuotti Kingille 3,8 miljoonaa dollaria. Hänen elämänsä ei ollut tyypilliselle ihmisoikeustaistelijan tavoin puhdasta ja siloista. King antoi paljon aihetta keltaiselle lehdistölle väkivaltaisuudellaan ja alkoholin käytöllään. 1990-luvun lopulla King oli jopa vankilassa entisen vaimonsa lyömisestä ja rattijuopumuksista.

Tällä vuosituhannella Rodney Kingistä tuli televisiotähti. Suomessakin aamuyöntunteina esitettiin tosi-tv-sarjoja Julkkikset katkolla (Celebrity Rehab) Julkkikset kuiville (Sober House), joissa Rodney Kingiäkin koetettiin saada irti viinasta. Katsomossa jälkimmäistä sarjaa luonnehdittiin tosi-tv:ksi, jossa "ryhmä B-luokan julkkiksia yrittää parantua pahasta alkoholi-, huume- tai lääkeriippuvuudestaan".

Kingin julkisuuteen nousu 1990-luvun alussa osoitti, ettei amerikkalainen poliisi voi edes "tavanomaisia epäiltyjään" kohdella ylenmääräistä väkivaltaa käyttäen. Liika on liikaa, oli kyseessä kuka tahansa pidätettävä.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eigös se ole nekrologi, koolla. Tosin geellä sana sitoutuu jännästi ihonväriin.

Reijo Valta kirjoitti...

Gyllä se koolla on. Löyntivihre, en niin ovelasti osannut ajatella, että pikmenttejä muunnokseen olisin sotkenut.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset