perjantai 27. heinäkuuta 2012

Silvano Vinceti on nyt arkeologi


Muistatteko kun muutamia vuosia sitten taidehistorioitsija Silvano Vinceti kertoi löytäneensä Louvren visiitillään Leonardo da Vincin Mona Lisan silmäluomiin kätkemän viestin? Nyt arkeologi Silvano Vinceti on löytänyt Mona Lisan luurangon.

Maalauksen silmistä "löytyneestä" koodikirjoituksesta Suomessa kertoivat lähinnä iltapäivälehdet. Mona Lisan luurangon löytymisestä kertoi STT:n välittämänä muun muassa Helsingin Sanomat ja Kaleva. Otsikkona oli "Tiedemiehet lähellä Mona Lisan arvoituksen ratkaisua".

Kuten pari vuotta sitten kirjoitin, Silvano Vinceti on pätevöitynyt tiedemieheksi, taidehistorioitsijaksi ja arkeologiksi Italian televisiossa juontajana. Akateemista tutkijakoulutusta hänellä ei ole. Eivät yliopistot ole ainoa tie hankkia ammatillista pätevyyttä näille aloille, mutta aika vaikeita ne muut mahdollisuudet ovat. Briteissä Telegraph Mona Lisan silmäkoodin yhteydessä kutsui Vincetia tonkijaksi (muckraker).

STT kertoi, että "tarvitaan kuitenkin vielä paljon työtä, ennen kuin luurangon henkilöllisyys saadaan selville. Luurangosta kenties saatavaa DNA:ta aiotaan verrata hänen tunnettujen jälkeläistensä perimään." Aikaisempien Vincetin näyttöjen perusteella ne jäävät tekemättä. Michelangelon maallisen majan jäännöksistä ei ole kuultu sen koommin kun Vinceti kertoi julkisuudessa löytäneensä ne maaliskuussa 2010.

Helmikuussa 2011 Vinceti oli otsikoissa arvellessaan, että Mona Lisan malli olikin ollut mies (linkki AFP:n uutiseen). Tämä mies olisi ollut da Vincin pitkäaikainen elinkumppani. Louvresta arvelu tyrmättiin heti samaan uutiseen. Louvressa ei myöskään oltu tehty mitään havaintoja silmäluomissa olevista kirjaimista tai muista merkeistä.

Helmikuussa 2011 Vincetiä tituleerattiin Italian kulttuuriperintöä suojelevan valiokunnan puheenjohtajaksi (sellaisen nettisivuja en löytänyt). Tässä (poliittisessa?) asemassa pääsee vaikuttamaan mitä ja miten tutkitaan. Akateeminen Italia ei varmaankaan ole ilahtunut Vincetin valinnoista. Luulisi kulttuuriperinnön vaalijoidenkin intressissä olla tarjota kiistatonta tietoa.

Spekulaatio on hauskaa, mutta vielä hauskempaa se on kun sen voi perustaa oikeisiin, tutkittuihin faktoihin.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset