sunnuntai 5. elokuuta 2012

Aurinkotuuli ja IlmestysEilisessä Savon Sanomissa (4.8.2012) toimittaja Jaana Hiltunen arveli, että taidepitäjä Lapinlahden kunnallisvaalien yhdeksi teemaksi saattaisi nousta taide. Täsmällisemmin nimettynä vaalikeskustelujen aiheena saattaa olla Stefan Lindforsin kunnan keskustaan kolmetoista vuotta sitten tekemä Aurinkotuuli -teos (1999).

Aurinkotuuli, tai ”Lapinlahden liikavarvas”, on sijoitettu kuntakeskuksen näkyvimmälle paikalle keskustaa halkovien teiden risteyksessä olevaan liikenneympyrään. Monet vuodet ulkona ovat rapistuttaneet teosta ja se olisi huollon tarpeessa. Hiltusen haastattelema paikallispoliitikko arveli, että olisi jo aika saada paikalle parempi teos. Kunnanjohtaja Marko Korhonen kertoi, että eräs paikkakuntalainen aikoo ottaa kunnallisvaaliteemakseen teoksen poistamisen.

Lapinlahden eteläisessä naapurissa Siilinjärvellä kunnan symboliksi on noussut viitostien varrella korkealla kalliolla oleva Pekka Jylhän Ilmestys (2000). Kultaisena kauriina tai peurana paremmin tunnettu teos joutui keväällä jo toistamiseen ilkivallan kohteeksi. Neljä kajaanilaista nuorta miestä yritti varastaa sen.

Pahaksi onneksi Ilmestys kuitenkin putosi kalliolta ja yksi sen jaloista katkesi. Teräsrunkoinen kauris on ollut kesän korjattavana Pauli Venäläisen taidevalimossa. Seuraavaksi teos viedään uudelleen kullattavaksi ja Ilmestys palaa paikalleen syksyn aikana.

Mikäli on uskominen Lapinlahden kunnan teknisen lautakunnan puheenjohtaja Matti Karppista, niin Aurinkotuuli tulee jatkossakin olemaan lapinlahtelaisten ilo/harmi. ”Jos se vietäisiin pois, mihinkä ne nuoret miehet humalapäissään munasillaan kiipeilisivät,” perustelee Karppinen kantaansa.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset