perjantai 17. elokuuta 2012

Rosa Liksomin stooreja

Rosa Liksom kertoi ja Kaisu Mikkola kysyi.

Eilen avautuivat Pohjois-Suomen kirjamessut. Tällä kertaa messut ovat Suurmessujen yhteydessä ja kestävät peräti viisi päivää. Viimeinen messupäivä on siis maanantaina. Oulun kirjamessut ovat usean vuoden hakeneet muotoa itselleen, viime vuonna messut olivat Madetoja-salilla. Oulu-hallissa suurmessujen kanssa kirjamessut ovat olleet aikaisemminkin. Silloin kävijöitä oli kirjamessuiksi paljon, mutta vähän päätapahtumaa ajatellen.

Suurmessut ovat juhlamessut, ensimmäisen kerran ne järjestettiin vuonna 1952. 60-vuotisjuhlia siis vietetään, kuten messujen kuuluttajana oleva Lyly Rajala useaan otteeseen totesi. "Silloin messut avasi eräs Kekkonen, nyt avaajana on pääministeri Jyrki Katainen."

Avajaispuheessaan Katainen valoi oululaisiin paremman tulevaisuuden uskoa. Nokian irtisanomiset ovat kolhineet kaupunkia, mutta Oulu on aina ennenkin noussut ja niin se tulee jälleen nousemaan, kertoi pääministeri.

Suuria kustantajia tai kirjakauppaketjuja ei messuille ole saatu houkuteltua. Kirjatarjonta on kohtalaista, sarjakuvaharrastaja pisti merkille Pohjanmaan kirjatukun osaston tarjonnan. Muun muassa Pikon ja Fantasion, Natashan, Sillagen ja Akiran poistoeriä oli viisi euroa kappale.Torstain pääkirjailijavieras oli Rosa Liksom, jota Kaisu Mikkola jututti. Haastattelussa kävi ilmi, että alkujaan Liksom oli suunnitellut Hytti n:o 6:sta kaksi osaista teosta. Kustantaja oli pitänyt Liksomin suunnitelmaa liian kalliina, ja julkaisusta jäi toinen puoli pois.

Liksom on julkaissut nettisivuillaan näitä extrastooreja parin viikon välein yksittäisinä tarinoina. Päivän vinkki oli siis ilmaiseen lukemiseen. Eilen illalla julkaistuja juttuja ja niihin liittyviä kuvia oli julkaistuna 22.

Rosa Liksom kertoi, että kustantaja oli ehdottanut näiden stoorien julkaisemista omana kirjanaan tänä syksynä. Liksom oli kuitenkin pitänyt ajatusta rahastuksena. Lisäksi hän oli ehtinyt aloittaa stoorien julkaisemisen sivuillaan.

Nettisivuilla on myös sarjakuvia, viime vuonna tehty Kirsti Longan käsikirjoittama ja Liksomin kuvittama Sandwich Generation.


* Rosa Liksom


Messuhalli torstaina alkuiltapäivästä.Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset