lauantai 29. syyskuuta 2012

Omissio palimpsestissa


SKS muistutti eilen facebookissa, että verkossa on sellainenkin kuin Tekstuaalitieteiden sanasto. Pari vuotta sitten ilmestynyt sanasto on syntynyt SKS:n Edith – suomalaisen kirjallisuuden kriittiset editiot -yksikön koordinoimana, hakusanojen kirjoittajia on lisäksi Helsingin ja Oulun yliopistoista.

Tekstuaalitieteillä tarkoitetaan kirjojen ja tekstien syntyä ja leviämistä tutkivia tieteitä. Kohde ei ole kirjoitusten sisällön merkityksissä, vaan ulkokohtaisissa seikoissa, esimerkiksi kirjoitus- ja kirjapainotaidon kehityksessä, tietyn kirjailijan tavassa kirjoittaa ja korjata kirjoittamaansa. Tällä kaikelle on oma erikoissanastonsa, joka on siis sanakirjaksi koottu.

Kirjalle sanasto antaa neljä tuttua merkitystä. Viides onkin jo harvemmin mainittu.


Kirja

(ruots. bok, engl. book, saks. Buch, ransk. livre)

1 » Tekstistä ja mahdollisesti kuvista koostuva kokonaisuus. Konkreettinen » kappale (1), joka muodostuu yleensä yhteen nidotuista tai sidotuista » arkeista ja » lehdistä. Kirja voi sisältää yhden tai useampia teoksia. Kirjaan voi myös sisältyä toisistaan poikkeavin menetelmin tuotettua aineistoa, esimerkiksi teksti » kohopainona ja kuvaliitteet » syväpainona.

2 Yleisesti informaation tallentamisen ja levittämisen väline; koodeksin ohella esimerkiksi kirjoituskäärö, äänikirja tai sähköinen kirja.

3 Käytetään arkikielessä myös » teoksen synonyyminä.

4 Jonkin kirjallisen teoksen osa, koko teosta pienempi mutta lukua suurempi kokonaisuus. Esimerkiksi Raamattu koostuu useista kirjoista.

5 » Paperin mittayksikkö: 25 » arkkia.

Tekstille on kaksi tuttua ja kolmas harvinaisempi merkitys.


Teksti

1 Kirjoitus.

2 Sanoista, » välimerkeistä, lauseista ja näitä laajemmista yksiköistä muodostuva, suullisesti tai kirjallisesti esitetty kielellinen kokonaisuus.

3 Vanha nimitys » kirjakeasteelle, jonka koko vaihteli jossakin määrin maasta ja kirjakkeenvalajasta riippuen. Standardikoko vakiintui 20 pisteeksi.Tekstin ensimmäinen merkitys kuvastaa sanaston kirjoitustapaa. Turhaan ei jaaritella.

Sanastossa on selitetty myös fontti, vaikka arvelen sen mukaan otosta keskustellun. Onpa se nyt mukana ainakin ohjaamassa ihmisiä oikean termin käyttöön. Ei siis sanota arkikielisesti fontti, vaan kirjaintyyppi.
Tekstuaalitieteiden sanasto


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset