sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Synttäriparlamentaarikot


Tänä päivänä, syyskuun toinen päivä on syntynyt kolme suomalaista europarlamentaarikkoa. Television visailuista paremmin tunnettu Jyrki Otila 1941, oululainen Liisa Jaakonsaari 1945 ja kaikkien tuntema Paavo Väyrynen 1946. Länsimaisessa horoskoopissa Otila, Jaakonsaari ja Väyrynen ovat siis neitsyitä.

Kariston julkaisema Horoskooppikirja (1997) luonnehtii neitsyttä järjestyksen ja etukäteissuunnittelun ystäväksi. "Neitsyt nauttii elämästään hillitysti. Hän tekee harvoin mitään harkitsematonta tai repäisevää. Hänen elämänsä olisi paljon vapaampaa, jos hän pystyisi edes joskus unohtamaan velvollisuudet, joita hän usein itselleen asettaa." Horoskooppikirjan muotoilut tuntuisivat sopivan mainittujen poliitikkojen julkikuvaan.

Myös ensimmäinen lause neitsyestä työelämässä tuntuisi sopivan. "Neitsyt on täydellisyydentavoittelija ja yleensä viimeinen joka lähtee työpaikalta kotiin." Jaakonsaari ja Väyrynen ovat saaneet mainetta ahkerina vaikuttajina, Väyrynen aina äärimmäisyyksiin menijänäkin. Väyrynen ja hänen kumppaniensa olivat 1970-luvulla ahkeria iltalypsijöitä, 1990-luvun alkupuolella Väyrynen kavereineen puhui eduskunnassa ympäripyöreitä vuorokausia estääkseen Euroopan unioniin liittymisen. 1990-luvun lamaa torjuttiin Liisan listan leikkauksilla.

Jyrki Otila (1941-2003) ei varsinaisesti ollut poliitikko, vaikka yhden kauden (1996-1999) hän europarlamentissa vaikuttikin. Television lisäksi hänet muistetaan tamperelaisena pubiasiakkaana. Taitaa Ohranjyvän seinällä olla silhuetti Otilastakin. Päivällä visailutuomari, illalla pubivisailija.

Sen sijaan Neitsyt työelämässä -osion seuraava lause tuntuu sopimattomalta kaikkiin kolmeen. "Hän on vaatimaton ahertaja, joka ei pidä meteliä itsestään." Julkisiin ammatteihin ei pääse olemalla pitämättä itsestään meteliä. Monen keskustalaisenkin mielestä Väyrynen ei osaa lakata yrittämästä. Eikä pyrinnöissä ole auttanut, vaikka on syntynyt päivää ennen Kekkosta. Ei siitä enempää.

Horoskooppikirja pitää neitsyelle sopivina farmaseutin ja terveydenhuollon ammatteja. Neitsyt olisi erinomainen sihteeri, neitsyt viihtyisi hyvin insinöörin tehtävissä, lopettelee Horoskooppikirja.


2 kommenttia:

Riku Riemu kirjoitti...

Minä olenkin ajatellut, että kaikilla noilla suurnimistä kyse on neitsyt-tähtimerkistä!

Kuinka muuten kaiken voisi selittää, jos suoraan sanon; Ei mitenkään!

Otila tosin saattoi olla niin kännissä, ettei häntä ole sopivaa laskea mukaan.

Luulin että Lyly Rajalakin olisi neitsyt, ei kai sitten kuitenkaan.

Väyrysestä en oikein osaa sanoa mitään. Yksi suurimmista koskaan eläneistä poliitikoista on vähän alamaissa, luulen että sieltä vielä ponnistaa, tulee vierailulle meidän jokaisen kansalaisen luoksi viikoksi.

Reijo Valta kirjoitti...

Lyly Rajala on son.. eiku härkä. En sitten tiedä sopivatko länsimaisen horoskoopin selvitykset häneen, koska Rajala on ulkomaalaissyntyinen.

Väyrynen ja Jaakonsaari ovat ns suurten ikäluokkien edustajia. Tätä on tavattu pitää heidän menestyksensä takeena, mutta halusin muistuttaa lukijoita muistakin taustatekijöistä. Onhan nykyinen presidenttimmekin neitsyt ja suurten ikäluokkien edustaja.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset