torstai 25. lokakuuta 2012

Clark Kent jättää Daily Planetin


Maailmalta kantautuvat uutiset kertovat, että Teräsmiehen arkielämän alter ego Clark Kent on jättänyt Daily Planetin. Lehdessä vuodesta 1938 lähtien enemmän ja vähemmän vakituisesti toimittajana työskennellyt Kent kiivastui nykyjournalismin vaatimuksiin ja ilmoitti Daily Planetin omistavan Galaxy Broadcastingin johtaja Morgan Edgelle ottavansa lopputilin. Irtisanoutumiseen johtanut tapahtumaketju sai alkunsa kun Kentiä arvosteltiin liian vähäisestä juttujen määrästä. Lois Lane jatkaa saman konsernin palveluksessa tv-tuottajana.

DC universumissa Clark Kent on useampaan otteeseen jättänyt työpaikkansa, esimerkiksi vuonna 1971 omistajanvaihdoksen vuoksi. Pääosin syyt ovat olleet henkilökohtaisia. Viimeisimmän eron taustalla oli ammattiylpeys. Kent ei tahtonut ryhtyä viihteellistämään uutisia tai keksimään sellaisia tosi-tv-tähdistä.

Sarjakuvamaailmassa toimittajan ammatti on yleinen. Klassisista eurooppalaisista hahmoista Tintti ja Piko ja Fantasio olivat toimittajia. Niilo Pielinen työskenteli toimituksessa, tosin tehden kaikkea muuta kuin hänen piti tehdä. Toimittajan ammatissa olevan hahmon saattoi lähettää seikkailuun minne päin maailmaa tahansa.


Teräsmiehelle toimittajuus oli sopiva peiterooli, koska ammatin kautta hän oli vapaa liikkumaan milloin tahansa. Toimittajan suorastaan odotettiin liikkuvan ympäri kaupunkia, ei istuvan työpöydän takana kahdeksasta neljään.

Toimittajuudessa oli myös jotakin hohdokasta. Paljastamalla yhteiskunnan epäkohtia toimittaja saattoi vaikuttaa, olla mukana rakentamassa parempaa maailmaa. Sellaiseen ei pelkästään raaka voima riitä.

1970-luvun Aku Ankoissa Roope Ankkaa tituleerattiin Ankkalinnan kaduilla useasti päätoimittaja Ankaksi. Vanhan visukintun lukuisiin omistuksiin kuului myös sanomalehti, ja sen kautta hänellä oli tämä silloin yhteiskunnallisesti merkittävänä pidetty asema vaikka toimitus oli mitä oli (Aku ja Touho). Päätoimittajan titteliä on nyttemmin Roope Ankalle harvoin annettu. Roope Ankka on useimmiten pankkiiri Ankka. Esimerkiksi Ilta-Sanomien kylkiäisenä reilu viikko sitten ilmestyneessä Aku Ankan erikoistaskukirja Tähtitoimittajassa Roope astelee toimitukseen suivaantuneena omistajana, ei toimituksen vastaavana.

Clark Kentin Superman #13 -lehdessä kuvattu irtisanoutuminen on osa Teräsmiehen tulevaa itsetutkiskelua. DC on aloittanut uuden Teräsmies-saagan (H’el on Earth), jossa päähenkilö kyseenalaistaa itsensä kaikin puolin. Itsetutkiskelua edistää se, ettei hänellä ole vakituista työtä. Irtisanoutumistarinan käsikirjoittanut Scott Lobdell arveli Telegraphille, että Clark Kent saattaisi tulevaisuudessa aloittaa bloggaajana. DC:ltä luvataan, että lukijoille on tiedossa lukuisia yllätyksiä.

Vakituisen toimittajan paikan jättäminen ensimmäisenä ei varmaankaan ole sattumaa. Toimittajat tykkäävät seurata ja kirjoittaa kuvitteellistenkin toimittajien elämänkäänteistä.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset