maanantai 26. marraskuuta 2012

Katalonia, Katalonia


Katalonian aluevaalien tuloksia olen seurannut. Vaalihuoneistojen ovet sulkeutuivat eilen yhdeksän aikaan ja ääniä seitsenmiljoonaisessa maakunnassa on laskettu kiivaasti. Äänestysinnokkuuden on sanottu olleen korkean, mutta prosentista ei tätä kirjoittaessa ole vielä tietoa.

Katalonian vaalit ovat suuren mielenkiinnon kohteena itsenäisyysvaatimusten vuoksi. Ensimmäiset tiedot kertoisivat itsenäisyyttä kannattavien puolueiden olevan saamassa edemmistön 135-paikkaiseen parlamenttiin. Katalonialla on siis jo nykyisin suuri autonomia, se on laajentunut 1970-luvun lopulta lähtien aste asteelta. Itsehallintoa laajennettiin viimeksi kansanäänestyksellä vuonna 2006.

Mutta onko Katalonia halukas itsenäistymään kokonaan? Luultavasti ei, vaikka itsenäisyyttä vaaleissa ajaneet puolueet saisivatkin enemmistön. Puolueita on monta, oikealta ja vasemmalta, ja asiaa ajetaan eri motiivein. Kompromissien tekeminen jo puolueiden kesken on hankalaa, saati sitten Espanjan keskushallinnon kanssa.

Euroopan Unioni on mahdollistanut "turvalliset" itsenäistymishaaveet useammassakin mantereen vanhassa valtiossa. Esimerkiksi kahdesta osasta koostuva Belgia natisee liitoksistaan, toimivien poliittista vastuuta kantavien hallitusten saaminen maahan on ollut erittäin vaikeaa.

Sanotaan, että Belgian pitää kasassa vain kaksi asiaa: Tintti ja jalkapallomaajoukkue.

Espanjassa on vain jalkapallo. Maajoukkueen jakaantumisen lisäksi FC Barcelona jäisi Espanjan liigan ulkopuolelle. Pienen maan kärkiliigajoukkue ei pysty houkuttelemaan riveihinsä sellaisia nimekkäitä pelaajia kuin isomman maan.

Kunhan velkakriisi ja työttömyys korkeasti teollistuneella alueella hellittää itsenäistymishalut tyyntynevät. Onhan omat joukkueet pelastettava.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset