torstai 29. marraskuuta 2012

Tarvitaan arbitraasi, Henri Heikkinen


Jatketaan vielä A2-illasta. Keskustelemassa ollut Emilia Kukkala pui blogissaan vielä illan herättämiä tuntoja. Erityisesti hän kurmotti oululaista kokoomusnuorta Henri Heikkistä, häneen viitannee myös blogitekstin otsikko Kuka elää ja kenen kustannuksella. Heikkinenhän vastusti kaikkea valtion väliin tuloa ja halusi jättää asiat markkinavoimien hoidettaviksi. Keskustelun jälkeen Heikkinen on koventanut panoksia ja vaatinut työehtosopimusten yleissitovuuden purkamista.

Kukkala blogissaan muistutti, että toimitusjohtaja Henri Heikkisen luotsaama Pixolane Oy on saanut Tekesin tukirahaa 300,000 euroa. Vuonna 2007 perustettu Pixolane kehitteli Rust Buccaneers -tietokonepeliä, jota oli tarkoitus kaupata digitaalisesti Playstation 3 -käyttäjille. Muutakin julkista tukea yritys on saanut, ainakin tj Heikkisen syyskuussa 2009 antaman haastattelun mukaan.

"Yrityksen ensiaskeleet otettiin alihankinnan ja erilaisten julkisten rahoitusten turvin. Lähdimme aluksi tuottamaan alan perinteisellä mallilla julkaisijoille esiteltävää demoa, jonka turvin tavoittelimme julkaisu- ja rahoitussopimusta yrityksellemme. Sopivasti demon valmistuttua taantuma laittoi julkaisijoiden rahahanat kiinni, eikä lukuisten konkurssiuutisten valossa alan perinteinen toimintamalli tuntunut enää liiketoiminnallisesti järkevältä. Mietimme liiketoimintamallimme ja strategiamme uusiksi, jonka jälkeen olimme yhteydessä paikallisiin sijoittajiin."

"Digitaalinen jakelu, niin kuuma aihe kuin se tällä hetkellä onkin, ei ole mikään arbitraasi, joka tuo voittoa ilman riskiä, vaan mahdollisuus itsenäiseen, kannattavaan liiketoimintaan. Jos pieni kehittäjä on julkaisijan rahoituksen armoilla voi yksikin myöhästynyt maksu tai julkaisijan peruma projekti kaataa koko yrityksen. Ei siinä ole kehittäjän kannalta mitään järkeä. Tällä mallilla pääsemme lähemmäs normaalia, tervettä liiketoimintaa, joka on myös sellaisen henkilön käsitettävissä, joka ei tunne pelialaa." (Dome.fi)

Heikkinen kumppaneineen ei osannut hyödyntää saamaansa mahdollisuutta. Viimeksi Pixolanesta tai Rust Buccaneereista on kuultu huhtikuussa 2010. Silloin facebookissa päivitettiin "still here! Sorry for the delay" (vielä täällä, pahoittelut viivästyksestä). Sen jälkeen ei ole vastattu edes suoriin, julkisiin kysymyksiin. Pixolanen nettisivut, samoin kuin kehitellyn pelin sivut, ovat kadonneet netistä.

Pixolanessa työharjoittelussa olleen Sami Hyryn taidonnäyte.


Yrittäjällä pitää olla mahdollisuus myös epäonnistua, eikä siitä pitäisi rangaista. Mutta kerrottua taustaa vasten Henri Heikkisen poliitikon ura näyttäytyy henkilökohtaisen bisnes-maailmassa koetun tappion synnyttämän katkeruuden purkautumiselta.

Ehkä Tekesiltä tullut raha on saanut Heikkisen tuudittautumaan yhteiskunnan tukeen? Siinä on sitten unohtuneet tulovirtojen varmistaminen ja kilpailu toisten yritysten tuotteiden kanssa. Jos itse on virheen tehnyt, se pitää tunnustaa eikä yrittää kieltää toisilta mahdollisuutta samaan.



Lopuksi linkki bisnes-ajattelun huippuyksilön antamaan esimerkkiin. Bengt Lidforss kuvailee miten John D. Rockefeller loi arbitraasin.


* Bengt Lidforss. Mikä on miljardööri? (Julkaistu alkujaan Päivässä 1909)


2 kommenttia:

oscari kirjoitti...

Mistä siellä Oulussa niitä erilaisia uskomattomuuksia nousee? Juuri tuollainen vastuuton vouhottaminen on tuhon alku. Muistaakseni Kalle Isokallio, se entinen Nokialainen, totesi, että ensin pois kaikki yritystuet ja katsotaan mitä sitten voidaan tehdä. Ihmisiä pitää siis tukea, ei instituutioita ja yrityksiä, jos oikein ymmärsin.

Reijo Valta kirjoitti...

Ihmisiä pitää tukea, ehdottomasti. Ja sitä ne yritystuetkin ainakin alkuperäiseltä tarkoitukseltaan ovat olleet, yrittäjien alkuun auttamista tms.

Yritystuilla on paha tapa institutionalisoitua, se on ongelma, mutta ei tämän kirjoituksen aihe.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset